Télen aszalni? Hát persze!

Télen aszalni? Hát persze!

Kipróbáltuk a házi aszalás téli verzióit fűtőtesten, sütőben, radiátoron. Működik!

Aszalógép nélkül is aszalhatunk különböző finomságokat. Nyáron a nap és a szél lehet segítségünkre, télen a radiátoron vagy bármilyen fűtőtesten is megtehetjük, illetve légkeveréses sütőben.

Ha tudunk a sütőben aszalni, akkor nem szükséges aszalógépet vásárolni. Rövid ideig tartó aszalásra ajánlatos ez a módszer. Igaz sokat fogyaszt és nem tudunk sok tálcát használni egyszerre.

A fűtési időszakban nagyon jól alkalmazhatók a kandalló, radiátor stb. Válasszunk egy nagyobb felületet, amelyen a tálca, melyre az aszalnivalókat rakjuk, kényelmesen elfér. Ha nagyon meleg a fűtőtest, akkor figyeljünk arra, hogy ne közvetlenül érje a tepsi alját, mert nagyon átmelegszik, és túllépjük az aszalási hőfokot. Az elfogadott aszalási hőmérséklet 40-45 fok. Ebben az esetben használjunk valamilyen textil anyagot, vagy rácsot és erre helyezzük az aszaló tálcát.

Fontos a levegő áramlása Ha elég nagy a légtér, melyben az aszalás bonyolódik, a levegő könnyedén el tud távozni, akkor nincs gond. Nem csak melegíteni, de a meleg levegőt áramoltatni kell. Erre a célra egy egyszerű ventilátort is bevethetünk. Ma már szinte minden háztartásban megtalálható, nem jelenthet gondot.

gyumolcsaszalas telen 03

Kicsivel több türelmet igényel, mint az aszalógépes aszalás, egyszerre kevesebbet tudunk szárítani, mint a géppel. Azt is vegyük figyelembe, hogy a lakásban terjengő illatok zavarhatják a velünk élőket. Ez a forma csak a fűtési szezonban alkalmazható.

gyumolcsaszalas telen 05

A legrégibb és a legtermészetesebb szárítási forma, a napon és a szélben történő aszalás. Az a legjobb, ha keresünk egy félárnyékos helyet, ahol jobb a légmozgás. A tűző nap nem alkalmas, mert nagyon felmelegíti a ételt, a teljes árnyék sem jó, mert nem elég intenzív. Ez a módszer több odafigyelést igényel, mint az aszalógépes szárítás. Az aszalványt óvni kell a levegőben lévő portól és a rovaroktól. Ha változik az időjárás, elered az eső vagy lehűl a levegő, akkor az aszalványt biztonságos helyre kell tenni, és másnap próbáljuk folytatni asz aszalást. Ha másnap sincs rá alkalmas idő, akkor ebben az esetben vessük be a sütőt.

Az aszalás ideje függ az aszalnivaló mennyiségétől, nagyságától, vastagságától. Attól is függ az aszalás ideje, hogy milyen a páratartalom és a hőmérséklet. Az egyik aszalógépben erősebb a ventillátor, a másikban gyengébb. Ha teljesen ki akarjuk szárítani az ételt, akkor az aszalás a teljes szárításig tart.

Az aszalt ételek tárolása, pl. gyümölcsök, zöldség-chipsek, zárható üvegbe vagy zárható nejlonzacskóba rakva, a hűtőszekrényben tárolva több hónapig is eltartható. Szabad levegőn ellepi a molylepke, kukacos lehet, ezért jobb a hűtőszekrény.

gyumolcsaszalas telen 08

Aszalt kekszek, krékerek száraz helyen 1-2 hónapig elállnak, ha teljesen ki vannak szárítva. Tovább nem szabad tárolni, mert a bennük levő növényi zsírok megavasodhatnak.

Vannak olyan ételek, amelyek akkor jók, ha belül még tartalmaznak nedvességet, de kívül már szárazak, ilyen pl. a gyümölcsgolyó. Ezt nem lehet szobahőmérsékleten sokáig eltartani, legfeljebb 1-2 napig, el kell fogyasztani. Ezek az ételek hűtőszekrényben is csak legfeljebb egy hétig állnak el.

Még több aszalás:

6 lépésben aszalt paradicsomot készítünk - fényképekkel

Aszaló és aszalni való

Kiderítettük az igazságot a szárított gyümölcsökről: egészségesek vagy hizlalnak?

Aszalt szilvás puffancsok

Aszalt paradicsomos kenyértekercs

Aszalt szilvás mákfelfújt

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR