Kipróbáltuk a házi aszalás téli verzióit fűtőtesten, sütőben, radiátoron. Működik!
Aszalógép nélkül is aszalhatunk különböző finomságokat. Nyáron a nap és a szél lehet segítségünkre, télen a radiátoron vagy bármilyen fűtőtesten is megtehetjük, illetve légkeveréses sütőben.
Ha tudunk a sütőben aszalni, akkor nem szükséges aszalógépet vásárolni. Rövid ideig tartó aszalásra ajánlatos ez a módszer. Igaz sokat fogyaszt és nem tudunk sok tálcát használni egyszerre.
A fűtési időszakban nagyon jól alkalmazhatók a kandalló, radiátor stb. Válasszunk egy nagyobb felületet, amelyen a tálca, melyre az aszalnivalókat rakjuk, kényelmesen elfér. Ha nagyon meleg a fűtőtest, akkor figyeljünk arra, hogy ne közvetlenül érje a tepsi alját, mert nagyon átmelegszik, és túllépjük az aszalási hőfokot. Az elfogadott aszalási hőmérséklet 40-45 fok. Ebben az esetben használjunk valamilyen textil anyagot, vagy rácsot és erre helyezzük az aszaló tálcát.
Fontos a levegő áramlása Ha elég nagy a légtér, melyben az aszalás bonyolódik, a levegő könnyedén el tud távozni, akkor nincs gond. Nem csak melegíteni, de a meleg levegőt áramoltatni kell. Erre a célra egy egyszerű ventilátort is bevethetünk. Ma már szinte minden háztartásban megtalálható, nem jelenthet gondot.
Kicsivel több türelmet igényel, mint az aszalógépes aszalás, egyszerre kevesebbet tudunk szárítani, mint a géppel. Azt is vegyük figyelembe, hogy a lakásban terjengő illatok zavarhatják a velünk élőket. Ez a forma csak a fűtési szezonban alkalmazható.
A legrégibb és a legtermészetesebb szárítási forma, a napon és a szélben történő aszalás. Az a legjobb, ha keresünk egy félárnyékos helyet, ahol jobb a légmozgás. A tűző nap nem alkalmas, mert nagyon felmelegíti a ételt, a teljes árnyék sem jó, mert nem elég intenzív. Ez a módszer több odafigyelést igényel, mint az aszalógépes szárítás. Az aszalványt óvni kell a levegőben lévő portól és a rovaroktól. Ha változik az időjárás, elered az eső vagy lehűl a levegő, akkor az aszalványt biztonságos helyre kell tenni, és másnap próbáljuk folytatni asz aszalást. Ha másnap sincs rá alkalmas idő, akkor ebben az esetben vessük be a sütőt.
Az aszalás ideje függ az aszalnivaló mennyiségétől, nagyságától, vastagságától. Attól is függ az aszalás ideje, hogy milyen a páratartalom és a hőmérséklet. Az egyik aszalógépben erősebb a ventillátor, a másikban gyengébb. Ha teljesen ki akarjuk szárítani az ételt, akkor az aszalás a teljes szárításig tart.
Az aszalt ételek tárolása, pl. gyümölcsök, zöldség-chipsek, zárható üvegbe vagy zárható nejlonzacskóba rakva, a hűtőszekrényben tárolva több hónapig is eltartható. Szabad levegőn ellepi a molylepke, kukacos lehet, ezért jobb a hűtőszekrény.
Aszalt kekszek, krékerek száraz helyen 1-2 hónapig elállnak, ha teljesen ki vannak szárítva. Tovább nem szabad tárolni, mert a bennük levő növényi zsírok megavasodhatnak.
Vannak olyan ételek, amelyek akkor jók, ha belül még tartalmaznak nedvességet, de kívül már szárazak, ilyen pl. a gyümölcsgolyó. Ezt nem lehet szobahőmérsékleten sokáig eltartani, legfeljebb 1-2 napig, el kell fogyasztani. Ezek az ételek hűtőszekrényben is csak legfeljebb egy hétig állnak el.
Még több aszalás:
6 lépésben aszalt paradicsomot készítünk - fényképekkel
Kiderítettük az igazságot a szárított gyümölcsökről: egészségesek vagy hizlalnak?