Akár citrusféléket is.
A tartósítás egyik közkedvelt és egyszerű módja az aszalás vagy a szárítás. Nyaranta száraz, meleg időben történhet a szabadban, egyéb esetben sütőben vagy kifejezetten a célra kialakított gépben.
Miklós Imola utóbbit használja sikerrel, maguk gyűjtötte gombát tesz az aszalóba, melyből fűszerkeveréket készít, valamint gyümölcsöket, citrusféléket, melyek nem csak teába kerülnek, hanem ünnepi díszek kellékei is.
"Az ötlet onnan jött, hogy valamikor gyerekkoromban szárítottunk gombát cérnára fűzve, narancskarikát a kályhán, zöldséget a sütőben. Próbáltam is így, de nem lett olyan, amilyet szerettem volna.
Az idén ezért vettem egy aszalógépet. Azóta sokféle gyümölcsöt, gombát, zöldséget szárítottunk benne a párommal. Volt, amelyik csodaszép lett, másik kevésbé (kivi). Legtöbbet gombaszárításra használtuk. Sokat járunk gombászni, az idén ősszel sok is volt a környező erdőkben a Hargitán. A megszárított gombát ledarálom és fűszerkeveréket készítek belőle, zöldségekkel és fűszernövényekkel. A Boszifűszer nevet adtam neki, mert az oldalam neve: Boszikonyha. A narancsot, mandarint, citromot száradás után karácsonyi díszekhez, gyümölcsbefőttek üvegének díszítésére vagy forró teába ízesítésnek használom.
Almát, körtét, szilvát, mazsolaszőlőt is szárítottunk. Ezek igazi téli esti csemegék. Az aszalás időtartama gyümölcstől és mennyiségtől függ. A zöldségzöldeknek elég 1-2 óra, de a gombának és citrusféléknek bizony 20-30 óra is kell, mire "kopogósra" száradnak. Innen látszik, hogy sok mindenre felhasználhatóak ezek a szárított gyümölcsök, zöldségek és gombák. Amellett az illat is csodálatos, amikor például egy teli aszalónyi narancsot szárítunk."
Korábban írtunk róla: