A sütőtöktől a batátáig.
A chips rendkívül népszerű, noha a klasszikus változat burgonyából, olajban sütve nem túl egészséges. Sokkal jobb, ha magunk készítünk otthon zöldségchipset, így ropogós, egészséges nassolnivalóhoz juthatunk. Számos zöldségből készülhet így rágcsa, érdemes kipróbálni!
A sárgarépa, a cukkini, a pasztinák, a zeller, a sütőtök, a retek, a cékla, a batáta, a káposzta mind remek kiindulóanyag. A klasszikus elkészítési módszer (olajban sütés) mellett sütőben vagy szárítóban is nekiláthatunk a chipskészítésnek. Az utóbbi különösen egészséges metódus, mivel a 42 °C-on történő szárítás mellett a zöldségek értékes tápanyagai is megmaradnak.
Az elkészítés egyszerű:
1. A választott zöldséget mossuk és hámozzuk. A legjobb, ha szeletelővel vékony szeletekre vágjuk. Minél vékonyabb a szelet, annál ropogósabb lesz a chips. A káposztát kis kockákra szeljük.
2. A zöldségszeleteket és kockákat szórjuk meg sóval, hogy a vizet elvonjuk belőlük. 10 perc múlva töröljük át őket egy tiszta konyharuhával.
3. Némi olíva- vagy szezámolajat, sót és ízlés szerint más fűszereket (pirospaprika, chili, curry, kakukkfű stb.) tegyünk egy tálba. Adjuk hozzá a zöldségszeleteket és jól keverjük össze.
4. Béleljük ki a tepsit sütőpapírral és egyenletesen oszlassuk el rajta a zöldségszeleteket.
5. Tegyük a tepsit a sütőbe 40-50 percre 140 °C-ra. Légkeverésen süssük a zöldségeket ropogósra. Közben nyissuk ki többször a sütő ajtaját, hogy a nedvesség vízgőz formájában távozni tudjon. Szárítógépben készítésnél kihagyhatjuk az olajos összekeverést.