6 lépésben aszalt paradicsomot készítünk - fényképekkel

6 lépésben aszalt paradicsomot készítünk - fényképekkel

Gyűjts be két hónap napfényt, zárd bele egy paradicsomba, azt fűszerekkel és sóval aszald meg, tedd bele egy üvegbe és fogyaszd el akkor, amikor csak akarod.

A paradicsom jellemzője, hogy a kertben egyszerre terem minden bokra. Ráadásul mindezt úgy időzíti, hogy július közepéig csak epekedünk egy-egy pirosra érett bogyóért, a hónap végén pedig a nyakunkba ömlik annyi termés, hogy az egész család és tágabb baráti köre sem tudja elfogyasztani. Na ilyen esetben javasolható, hogy szárítsuk és/vagy aszaljuk meg felesleget.

Hogyan fogjunk hozzá a paradicsom aszalásához?

#1
Szedjük le a szép piros szemeket. Ami még nem érett meg, azt nem érdemes aszalni, ugyanis az aszalt paradicsomban az a legjobb, hogy különleges ízeket nyerünk az őszi, téli, sőt a jövő tavaszi szezonban, de ha éretlen és emiatt ízetlen paradicsomokkal próbálkozunk, akkor megette a fene az egész tervet...

Aszalt paradicsom készül

#2
Mossuk meg és karikázzuk fel a bogyókat. Nekünk az 1 cm vastag vagy ennél vékonyabb technika jött be, mert ez gyorsabban szárad. Akinek apró koktélparadicsomjai vannak, akár félbe is vághatja őket.

Mosás

Darabolás

#3
Rétegezzük tepsikbe és rácsokra a szeleteket, hogy minél nagyobb felületen oszlassuk szét a szeleteket. A nagy felület nagyobb száradási sebességet jelent. Szerencsés, ha olyan edényt használunk, amiből 3 óra múlva ki tudjuk önteni az alján összegyűlt levet, mert ez sokkal gyorsabb szárítást eredményez – egy teljes napot nyerünk vele.

Tepsibe

#4
Sózzuk meg a szeleteket. Nehéz megmondani, hogy mennyire... azt javaslom, hogy mindenki annyira, amennyire a sós paradicsomot szereti. Egy kicsi só mindenképp kell rá, mert az óvja meg a gyors romlástól és ettől a levét is jobban kiengedi.

Kettő lett

Addig kell szárítani a napon, amíg egészen elvékonyodnak a szeletek és kézzel már esélytelen dolog vizet préselni belőlük. Ha víz marad benne, akkor gyorsabban megromlik. Ugyanakkor ne szárítsuk csörgősre sem, mert akkor kemény marad később is.

Jó lett

#5
Gyűjtsünk hozzá finom fűszereket! Megint csak ízlés kérdése, hogy mit, de mindenképp javaslom a fokhagyma és a friss zöld fűszerek használatát. Én bazsalikommal, kakukkfűvel és borsikafűvel szoktam fűszerezni. Minél több a fűszer benne, annál kevesebb sót kell használnom.

#6
Jól záródó, fél liternél kisebb űrtartalmú üvegekbe tömök a paradicsomból egy 2 centis réteget, majd ráteszek egy réteg fűszert. Most újabb paradicsom, majd újabb fűszer következik. Így színültig megtöltöm az üveget és végül feltöltöm olajjal. Használhatunk finom olivaolajat és egyszerű napraforgóolajat is, ízlés szerint. Az olíva nekem jobb ízű, viszont a hűtőben tárolva megfagy és úgy kevésbé gusztusos. A napraforgó is nagyon finom lesz a sok fűszertől és az sokkal olcsóbb.

Fontos, hogy jól tömködjük meg, ne maradjon sok levegő a tetején, majd zárjuk be a kupakkal.

Hogyan tároljuk az olajban úszó asztalt paradicsomot?

Ha mindent ügyesen csinálunk, akkor nem kell hűteni, akár egy évig is eláll a polcon. Ha nem annyira steril a környezet, az sem baj, csak akkor tegyük be a hűtő hátsó részébe és várja meg ott a készítmény a fogyasztás napját. Ha felbontottuk, akkor célszerű már hűtőbe visszarakni a maradékot.

Hogyan lehet enni a szárított paradicsomot?

Magában, kenyérrel vagy vajas kenyérrel, sajttal például tökéletes. Kenyérbe vagy péksüteményekbe sütve szintén szuper. Tehetjük sült húsokra, pizzára, melegszendvicsbe. Finom!

Finom!

Aszalt paradicsom

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR