Télen is szüretelhetjük az afrikai bazsalikom leveleit

Télen is szüretelhetjük az afrikai bazsalikom leveleit

Cserjeméretű rokon.

Nálunk kevésbé ismert fűszernövény az afrikai bazsalikom (Ocimum gratissimum), amely gigantikus termete mellett finom aromájával is hódít. A cserje Kelet-Afrikában őshonos, a mi klímánkon cserépben nevelhető. A széles körben ismert bazsalikommal ellentétben ez a rokon akár 1 méter magasra is megnőhet, kisebb bazsalikomfácskává cseperedik. Finom aromája a szegfűszegére emlékeztet, borsos jegyekkel.

A 19.században még egész elterjedt volt ez a fűszernövény, de ma már ritkaságnak számít a kertekben. Április közepétől vethető cserépbe (min. 20 cm átmérőjűbe), tápanyagban gazdag talajba. Májustól októberig széltől védett, napos helyen nevelgessük a szabadban. Amint a hőmérséklet 10 °C alá süllyed, vigyük a teleltetőhelyiségbe a melegkedvelő fűszernövényt.

afrikai bazsallikom 02
Forest and Kim Starr

Az átteleltetés világos, fagymentes helyen történjen, ideális a hideg üvegház vagy egy télikert. Rendszeresen ellenőrizzük a növényt, mert levéltetvek, takácsatkák vagy üvegházi molytetvek lephetik el. Mivel ezek a kártevők elsősorban száraz levegő mellett szaporodnak fel, ajánlatos rendszeresen párásítani mészben szegény vízzel.

Mielőtt teleltetni visszük, érdemes egy kicsit megritkítani a lombját és még néhány napra napos helyre állítani, ezzel megakadályozzuk, hogy gombás betegségeket vigyünk beltérre.

Miként ismert rokonát, ezt a fűszernövényt is rendszeresen öntöznünk kell. A nektárban gazdag, rózsás-lilás virágai júniustól az első fagyokig nyílnak.

Amennyiben a leveleket szedni szeretnénk, a virágokat is el kell távolítani, hogy serkentsük a levelek növekedését.

Gyakorlatilag egész évben szüretelhetjük a leveleit, amelyeket frissen vagy szárítva is használhatunk. Főzés közben elveszítik aromájukat, ezért ajánlatos inkább frissen a kész ételekhez tenni a leveleket.

Magas szegfűszegolaj-tartalma miatt fogproblémáknál is használják: azonnali segítséget nyújt ínygyulladás esetén, ha enyhén megrágcsáljuk a leveleket és egy éjszakára az érintett területre tesszük a szájban.

Az afrikai bazsalikomot szaporítani dugványokkal tudjuk március-áprilisban. Ehhez fiatal, kb. 10 cm-es hajtásokat vágjunk és helyezzük őket kötegekben kis cserepekbe.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?