Aromás hozzávalók.
Nyári estéken jólesik egy kis lazítás az erkélyen vagy a kertben: egy koktéllal a kezünkben nem csak a kertünk megvilágításában, de akár a csillagokban is gyönyörködhetünk. A finom koktélok feldobják a grillezéseket is, érdemes hát néhány alapreceptet elsajátítanunk, ezekkel bármikor sikert arathatunk. Még jobb, ha a hozzávalók egy részét a kertünkben termeljük, így mindig kéznél lesznek, ha kevernénk magunknak egy hűsítő italt!
Az alábbi receptekhez ültessünk bazsalikomot, rozmaringot, kakukkfüvet, mentát a kertbe.
Tipp: A koktélokhoz mindig frissen használjuk a fűszernövényeket, az illóolajokat friss szedésnél élvezhetjük a legjobban. Felhasználás előtt egy kicsit nyomkodjuk meg, de ne törjük össze a növényeket.
Alkoholmentes Hugo
Hozzávalók:
• 400 ml Ginger Ale üdítő
• 60 ml bodzaszörp
• 2 citrom leve
• 1 csokor menta
• 300 ml hideg ásványvíz
• 1 bio citrom
• 1 bio zöldcitrom
• jégkocka
Elkészítés:
Összekeverjük a Ginger Ale-t, a bodzaszörpöt, a citrom levét, hozzáadjuk a mentaágakat és felöntjük ásványvízzel. Megmossuk a bio citromot és zöldcitromot, karikákra vágjuk őket. Egy poharat jégkockákkal töltünk meg, felöntjük az itallal és a citromkarikákkal díszítjük.
Rozmaringos-grapefruitos prosecco
Hozzávalók:
• 60 g nádcukor
• 200 ml víz
• 5 ágacska rozmaring
• 4 bio grapefruit
• 500 ml prosecco
• jégkocka
Elkészítés:
A sziruphoz főzzük fel a cukrot és a vizet egy edényben. Hagyjuk kis lángon 5 perig párolódni, és kevergessünk gyakran. Tegyünk bele 3 rozmaringágacskát és hagyjuk egy órát hűlni. Azután vegyük ki az ágacskákat, a szirupot pedig öntsük egy üvegbe (2 hétig eltartható a hűtőben). Préseljük ki a grapefruit levét és nyomjuk keresztül egy szitán. Töltsünk meg egy poharat jégkockákkal, adjunk hozzá egy evőkanál rozmaringsziruphoz egy negyed grapefruitlevet. Öntsük fel proseccóval, díszítsük rozmaringágacskákkal.
Bazsalikomos ginkoktél
Hozzávalók:
• 10 bazsalikomlevél
• 2 cl cukorszirup
• 5 cl gin
• 2 cl citromlé
• jégkocka
Elkészítés:
Tegyük a leveleket a cukorsziruppal egy shakerbe és zúzzuk össze őket (mozsárban is jó). Adjuk hozzá a gint, a citromlevet és a jégkockákat és erősen rázzuk össze. Végül szűrjük le a levet, öntsük jégkockákkal teli pohárba és díszítsük a koktélt bazsalikommal.
Tjeerd Wiersma, Kai 'Oswald' Seidler
Gin fügével és kakukkfűvel
Hozzávalók:
• 8 cl gin
• 2 ágacska kakukkfű
• 300 ml tonic
• 1 füge
• jégkocka
Elkészítés:
A gint a kakukkfűvel együtt rázzuk össze egy shakerben (jó megoldás egy csavaros tetejű befőttesüveg is). Végül öntsük az italt jégkockákkal teli pohárba és díszítsük félbevágott fügével.