Tényleg léggyel kell etetni a rovarevő növényeket?

Tényleg léggyel kell etetni a rovarevő növényeket?

Vénusz légycsapója vagy kürtvirág, kezdőknek is.

A rovarevő növények népszerűek a különlegességre vágyók körében, sokan azonban azt hiszik, hogy ezeket a fajokat nekünk kell léggyel, rovarokkal "etetni". Valójában azonban nincs szükségük kiegészítő tápoldatra vagy falatra (ettől idő előtt el is pusztulhatnak), sem konyhai maradékra. Az élő rovarok fogdosása csak egyfajta plusz nasi számukra, de nagy ritkán betehetünk nekik rovart is.

rovarevo novenyeket tenyleg leggyel 02

A kis muslicák vagy tőzeglegyek természetes módon is gyakran bepotyognak a csapdákba. Nagy élmény megfigyelni, ahogy ilyenkor a növény foglyul ejti őket, majd nekilát a megemésztésüknek. Ne vigyük azonban túlzásba ezt a ’kukkolást’, mert károsítja a növényt. Például a Vénusz légycsapójának rovarfogója 5-7 összezáródás után egyszerűen elpusztul, függetlenül attól, hogy elkapott-e valamit.

rovarevo novenyeket tenyleg leggyel 03

A legnépszerűbb rovarevők, amelyeket már kezdőknek is ajánlhatunk, a Vénusz légycsapója és a kürtvirág, mindketten nedves földet és magas páratartalmú (60-80%) levegőt igényelnek. Egy kis terráriumban remekül érzik magukat. Lehetőleg világos helyre tegyük a növényeket, közvetlen déli napsütés nélkül. Érdemes egy kiegészítő világítást is feltenni a nagy fényigény miatt. A robusztus növény enyhébb fagyot is elbír, ezért a szabadban is nevelhető napos, szellős helyen a tél beálltáig.

rovarevo novenyeket tenyleg leggyel 04

A húsevő növények tápanyagban szegény közeghez és nedves élőhelyhez vannak szokva, leginkább a lápos, tőzeges helyekhez. A természetben úgy jutnak tápanyaghoz, hogy a csapdába eső rovarokat az enzimeik segítségével megemésztik. A szobában azonban a közeg elegendő tápanyagot tartalmaz számukra. A legjobb, ha enyhén savanyú azálea földben vagy speciális húsevőnövény földben tartjuk őket.

Az öntözéshez kizárólag mészben szegény vizet használjunk, ideális az esővíz. A vizet hagyjuk a tálkában vagy a terrárium alján állni, így a gyökérlabdák sose száradnak ki. Az extrém pangó víz ellen egy réteg agyaggolyót is használhatunk. A műtrágyákat lehetőség szerint kerüljük.

A téli nyugalmi időszakra világos, de hűvös helyre (5 és 10 °C között) kerüljenek a növények, a helyiségben ne legyen hőmérséklet-ingadozás. A téli hónapokban öntözzünk kevesebbet, de maradjanak a gyökérlabdák nedvesek. Kb. április közepén újra meleg helyükre állíthatjuk a növényeket.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR