Terem a jujuba, finom mint a datolya

Terem a jujuba, finom mint a datolya

A nálunk is gyümölcsöt hozó kínai datolyaszilva nem csak a gyerekek kedvence, hanem torokfájás és rekedtség elleni hatásos gyógynövény is.

Hívják kínai datolyaszilvának is a jujubát, amely olyan ellenálló, hogy kártevői sincsenek. Kandírozhatjuk, teát készíthetünk belőle és aszalhatjuk is, gyógyhatása megkérdőjelezhetetlen.

Jujuba, a datolyautánzó gyerekek kedvence

A jujubafa a bengefélék családjába tartozó, alacsony, tövises cserjéket magába foglaló növénynemzetség tagja. Ősei a kréta korszakból ismertek, Alaszkában kerültek elő megkövesedett maradványai. Európában a harmadkorban éltek már őspéldányai.

A közönséges jujuba - Ziziphus jujuba - Kínában őshonos, ahol már 400 éve termesztik és fogyasztják tápláló terméseit. Az írásos emlékek szerint Sextus Papinus konzul Szíriából hozott gyümölcséből Rómába Augustus császár uralkodása idején. A 19. században áthajóztak Amerikába az első magcsemeték. Az értékes oltványok azonban csak a 20. század elején jutott el az Újvilágba és az Egyesült Államok déli, délnyugati területein ma is megtalálható.

Jujuba

Hazánkba inkább a híre és neve jutott el a jujubának. 1578-ban Melius Péter Herbáriumában bukkanhattunk a leírására. Kínán kívül a Fülöp-szigeteken, Afganisztánban, Perzsiában, Arábiában, Közép-Ázsiában termesztik nagyobb mennyiségben. Amerikán kívül megtalálható Afrikában és a mediterrán területeken. Moldáviában is megkezdték a telepítését. Hazánkban a Szemléletváltás az Életért Egyesület egyik tagja foglalkozik a termesztésével és szaporításával.

Rokonságban van a mediterrán térségtől Iránig tenyésző krisztustövissel, valamint a hazánkban vadon élő legközelebbi rokona a kutyabenge és a varjútövis.

Kistermetű fává fejlődő növény, ritkán éri el a 6-9 méter magasságot. Szórtan átellenes állású, három-erű, elliptikus levelei vannak. Apró, sárgás-zöld virágai a vékony hajtásokon nyílnak, de néha az idősebb ágakon is megjelennek. A hosszúkás vagy elliptikus, szilvaméretű csonthéjas termések kezdetben zöldek, majd vöröses rozsdabarnák lesznek. A fehér, ropogós gyümölcshúsban egy nagy, kemény csonthéjas mag van, ebben helyezkedik el az almáéra emlékeztető barna magocska.

A termés októberben, novemberben érik. A barnásvörös héj alatt fehéres, ropogós vagy lisztes hús borítja a csonthéjas magokat. Ízük édeskés, néha kellemesen illatos, frissen kitűnő csemege. Aszalva datolyaszerűvé ráncosodik. Süthető, főzhető, pörkölhető, kandírozható cukorban vagy mézben. Éretlen állapotban savanyítható, zöldségként párolható. Magról és oltással szaporítható.

Az ősszel leszedett érett magokat tavasszal 1 cm mélyre vetik tőzeggel, homokkal kevert laza talajba. A csonthéj megsértésével az 1-2 hónapos csírázási idő lerövidíthető. Nyáron rendszeres locsolás kell az egyenletes növekedéshez. A maximum 5 fok körüli helyiségben áttelelt növények a következő tavasszal szabadföldbe ültethetők, állandó helyükre. Jól tűri a hőmérsékleti szélsőségeket, a nyár 40 foktól, a téli -20 fokig.

Hosszú tenyészidejű, sok napsütést igényel, talajjal szemben igénytelen. Száraz, köves domboldalon is jól érzi magát. Rendszeres öntözést csak az ültetést követő 1-2 évben igényel. Nagy humusztartalmú, nedves területek nem alkalmasak a jujuba telepítésére. A késő tavaszi fagyok és a rossz idő ellen késői kihajtással védekezik. Az oltványok 1-2 éves korban már termést hoznak. 25-30 évig egyenletesen teremnek. Maximális életkoruk 40-45, esetleg 50 év is lehet. Kártevői nincsenek.

Gyógyhatása: mikrobaellenes, gyulladás gátló, nyugtató, féregűző, immunrendszert serkentő, nyálkahártya összehúzó és a cukorbetegség ellen is jó.

Felhasználása: fájdalomcsillapítás, rekedtség és garatgyulladás esetén, köhögés és hörghurut kezelésében, köptetőszerként, hasmenés esetén önmagában vagy szentjánoskenyér és orvosi ziliz keverésével érhető el jó eredmény.

Jujuba

Jujuba tea

30-50 g jujubát megmosunk, kimagozzuk, megszárítunk és durvára törünk, 1 liter forrásban levő vízben 30 percig főzzük. Leszűrve fogyasztjuk.

Jujuba kéreg tea (hasmenés ellen)

A fa metszésekor lekerülő ágakról éles késsel eltávolított, vagy lekapart kéreg, szárítás után használható. 5 dl hideg vízben elkeverünk 5 g szárított kérget és felforraljuk. A forrástól számított 10 perc múlva félrehúzzuk a lángról és 20 percig állni hagyjuk. Leszűrve, kortyolgatva fogyasztjuk el.

Jujuba levél tea (hasmenés ellen)

Május-júniusban a leszedett levelekből szárítás után összemorzsolunk 1 evőkanálnyit és forrásban levő vízben elkeverjük. 1-2 percnyi forralás után félrehúzzuk és 10 percig állni hagyjuk. Leszűrve fogyasztjuk.

Kandírozott jujuba

Nagy, egészséges jujubákat kiválogatunk és megszárítjuk. 1 kg mézet feloldunk 1 liter tiszta szűrt vízben, majd felforraljuk. Belekeverjük a szárított jujubát és 5 percig főzzük. Szitára szűrve szeles, napos helyen megszárítjuk. Amikor megszáradt újra visszahelyezzük a forrásban levő mézes vízbe. Újra szárítjuk. Éles késsel egyenként felvagdossuk, kimagozzuk, és vastag cérnára fűzzük, majd belemártjuk a sűrűre főtt mézbe, s újra főzzük, majd újra szárítjuk addig, amíg már nem ragad. Cukorral is készíthetjük, de az nem egészséges.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR