Vitamindús gyümölcse nyersen, aszalva is finom.
A bengefélék családjába tartozó kínai datolya vagy jujuba (Ziziphus jujuba) Észak-Kínából származik, de többek közt Törökországban, Bulgáriában, Amerikában és a Közel-Keleten is előfordul. A lombhullató fa termesztése Kínában több ezer éves múltra tekint vissza.
A fa 6-8 méter magasra nő, ágai tüskések. Tavasszal hozza élénkzöld leveleit, amelyek ősszel szép színnel díszítenek. Nyár elején fejlődnek a kis, zöldes-sárgás virágok, ezek enyhén illatosak, gyakran önmeddők vagy részben öntermékenyek és rovarok porozzák őket.
A hosszúkás, tojás alakú, csonthéjas gyümölcsök ősszel érnek, amikor az aranysárga levelek már hullani kezdenek. Éretten vöröses rozsdabarnára színeződnek. A húsba ágyazott kemény csonthéjban helyezkednek el egyesével az almáéra emlékeztető barna magok. A gyümölcshús édes, aromás, némileg az almára emlékeztető ízű. Megérve lehullanak a fáról.
Szép formájú fa, szoliterként is megállja a helyét. Igénytelen, nem válogat a talajban, a köves, száraz talajon is megél. Csak az első 2-3 évben kell öntözni. Elviseli a szárazságot, mivel a gyökerei mélyre hatolnak. Jól bírja a hőmérséklet-ingadozásokat, a kemény teleket, és a melegeket, nálunk is télálló. Hosszú tenyészidejű, a sok napsütést meghálálja. Nem szükséges metszeni, már 2-3 évesen termőre fordul.
A kínai datolyát magról és oltással szaporíthatják. A magvetést az ősszel érett termésekből szedett magokkal legjobb tavasszal végezni.
A gyümölcs frissen is finom csemege. Vitaminokban, flavonoidokban, triterpén savakban gazdag. Gyümölcseit Kínában aszalva vagy kandírozva fogyasztják, vagy alkoholban, míg Vietnámban füstölve tartósítják. Horvátországban lekvár is készül belőle. Hazájában, keleten a növénynek szinte minden részét felhasználják. Kérge és levele a sok csersav miatt gyógyszernek és cserzőszernek alkalmas alapanyag. A jujuba termésének fájdalomcsillapító, köptető, nyálkahártya-összehúzó, gyulladásgátló hatást tulajdonítanak. Kozmetikumok összetevőjeként is ismert.
Forrás: Juj, de jó a jujuba! – Kertlap Kertészeti Magazin & Kertészeti Tanfolyamok