Igénytelen és jól bírja a telet a kínai datolya, azaz a jujuba

Igénytelen és jól bírja a telet a kínai datolya, azaz a jujuba

Vitamindús gyümölcse nyersen, aszalva is finom.

A bengefélék családjába tartozó kínai datolya vagy jujuba (Ziziphus jujuba)  Észak-Kínából származik, de többek közt Törökországban, Bulgáriában, Amerikában és a Közel-Keleten is előfordul. A lombhullató fa termesztése Kínában több ezer éves múltra tekint vissza.

A fa 6-8 méter magasra nő, ágai tüskések. Tavasszal hozza élénkzöld leveleit, amelyek ősszel szép színnel díszítenek. Nyár elején fejlődnek a kis, zöldes-sárgás virágok, ezek enyhén illatosak, gyakran önmeddők vagy részben öntermékenyek és rovarok porozzák őket.

kinai datolya jujuba 02

A hosszúkás, tojás alakú, csonthéjas gyümölcsök ősszel érnek, amikor az aranysárga levelek már hullani kezdenek. Éretten vöröses rozsdabarnára színeződnek. A húsba ágyazott kemény csonthéjban helyezkednek el egyesével az almáéra emlékeztető barna magok. A gyümölcshús édes, aromás, némileg az almára emlékeztető ízű. Megérve lehullanak a fáról.

kinai datolya jujuba 03

Szép formájú fa, szoliterként is megállja a helyét. Igénytelen, nem válogat a talajban, a köves, száraz talajon is megél. Csak az első 2-3 évben kell öntözni. Elviseli a szárazságot, mivel a gyökerei mélyre hatolnak. Jól bírja a hőmérséklet-ingadozásokat, a kemény teleket, és a melegeket, nálunk is télálló. Hosszú tenyészidejű, a sok napsütést meghálálja. Nem szükséges metszeni, már 2-3 évesen termőre fordul.

A kínai datolyát magról és oltással szaporíthatják. A magvetést az ősszel érett termésekből szedett magokkal legjobb tavasszal végezni.

kinai datolya jujuba 04

A gyümölcs frissen is finom csemege. Vitaminokban, flavonoidokban, triterpén savakban gazdag. Gyümölcseit Kínában aszalva vagy kandírozva fogyasztják, vagy alkoholban, míg Vietnámban füstölve tartósítják. Horvátországban lekvár is készül belőle. Hazájában, keleten a növénynek szinte minden részét felhasználják. Kérge és levele a sok csersav miatt gyógyszernek és cserzőszernek alkalmas alapanyag. A jujuba termésének fájdalomcsillapító, köptető, nyálkahártya-összehúzó, gyulladásgátló hatást tulajdonítanak. Kozmetikumok összetevőjeként is ismert.

Forrás: Juj, de jó a jujuba! – Kertlap Kertészeti Magazin & Kertészeti Tanfolyamok

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR