Tíz zöldség, amely a sötét oldalon is megterem

Tíz zöldség, amely a sötét oldalon is megterem

Kevés olyan hasznos, ehető növény van, amelyet a ház északi oldalán vagy kamra mögött, félárnyékban is termeszthetsz. Összegyűjtöttük ezeket.

Amikor a veteményeskertre gondolunk, a legtöbben olyan ágyásokat képzelünk el, amelyek egész nap fürdenek a napfényben. Egyes zöldségfélék, mint például a paradicsom, a paprika és a tök esetén valóban ez jellemzi az ideális termőhelyet. De mi a helyzet akkor, ha szeretnénk ugyan zöldségeket termeszteni, de híján vagyunk az ideális helyszínnek? A jó hír az, hogy rengeteg olyan zöldségféle létezik, amely teljes napfény nélkül is jól fejlődik. Így hát a csak árnyas hellyel rendelkező hobbikertészek is termeszthetnek zöldséget.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy ha a terméséért vagy gyökeréért, gumójáért termesztünk egy zöldséget, annak teljes napfényre lesz szüksége. Ha a leveléért, száráért vagy rügyeiért termesztjük, egy kis árnyék nem fog gondot okozni.

Spenót

Ne feledjük, hogy egyetlen zöldség sem fejlődik teljes árnyékban. A következő növények beérik napi 3-6 óra napsütéssel, illetve nagyjából egyenletes, foltos árnyékban is gyarapodni fognak:

  • egyes salátafélék, mint például a fejessaláta, rukkola, endívia vagy a zsázsa
  • brokkoli
  • karfiol
  • borsó
  • cékla
  • kelbimbó
  • retek
  • mángold
  • leveles zöldségek, mint például a spenót, új-zélandi spenót, sóska
  • bab

Bizonyos szempontból a részleges árnyékban történő zöldségtermesztés könnyebb, mint teljes napfényben. Nem kell olyan gyakran öntöznünk, és azok a növények, amelyek a nagy melegben hajlamosak a felmagzásra, mint például a fejessaláta vagy a spenót, némi árnyék mellett hosszabb ideig fognak növekedni.

Ha előre tudjuk tehát, mely növényeket termeszthetjük sikeresen részleges árnyékban is, több termést fogunk tudni betakarítani a kertből. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van egy terület a kertünkben, amelyet teljes napfény ér, és ezt fenntarthatjuk egy veteményes számára, továbbá azzal is tisztában vagyunk, mely növények tolerálnak valamennyi árnyékot, ez segíteni fog abban, hogy maximálisan ki tudjuk használni a rendelkezésünkre álló teret.

Konténerben

A napfényes területet kihasználhatjuk az olyan napimádó növények termesztésére, mint például a paprika, a paradicsom, a padlizsán, a kukorica vagy a tök. A többi növényt, amelyek árnyékban, félárnyékban is jól elvannak, bárhová máshova elültethetjük. Nevelhetünk például céklát vagy mángoldot félárnyékos évelőágyásunk szegélynövényeként. Termeszthetünk salátát vagy retket konténerekben vagy virágládákban. Használjuk ki mind a napsütötte, mind az árnyékos helyeket, hogy ezzel kétszerezzük meg a betakarítható zöldségek mennyiségét.

Az árnyékos kert nem jelenti tehát azt, hogy arra lettünk kárhoztatva, hogy életünket friss kerti zöldségek nélkül éljük le. A kert adottságainak maximális kihasználásával finom salátaféléket, borsót és más ízletes zöldségféléket takaríthatunk be tavasztól egészen az ősz végéig.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR