Élénk színekben tündököl a szereleminda, azaz a brazil tölcsérjázmin

Élénk színekben tündököl a szereleminda, azaz a brazil tölcsérjázmin

Mediterrán éghajlatról került hozzánk ez a szép nevű, fás szárú örökzöld kúszónövény.

A csodálatos Argentína és Dél-Amerika számtalan kincset rejt. Most is egy különlegességre bukkantunk, a szerelemindára. Neve elég sokat sejtető ahhoz, hogy a közismert és a kultúrával kevéssé átitatott filmekre gondoljunk. De ne legyünk igazságtalanok ezzel a gyönyörű növénnyel!

Hazai kertészetek polcain már megtalálható, de kevesen ismerik, így lassan terjed a kertbarátok körében. A meleg éghajlaton kerti dísznövény, nálunk teleltetni kell, mert fagyérzékeny.

szereleminda 03

Kereskedelmi néven Mandevilla, de kertész körökben inkább a Dipladenia sanderi  névre hallgat. Élénk színű virágaival hívja fel magára a figyelmet, nem hiába szerettünk mi is bele. Virágait kora májustól egészen az októberig hozza, ekkor egy erősebb metszést követően teleltessük. A metszést érdemes elvégezni, mert télen a csökkentett öntözés és a pihentetés időszaka alatt a nagy lombtömeg felesleges energiát vesz el a növényektől.

szereleminda 02

Élénk színekben tündököl, leggyakoribb szín a mélyrózsaszín. A dús virágzás titka, hogy ősszel erősebb metszést kell adjunk neki, így serkentjük a következő évben a virágzásra. Télen 15 °C körüli hőmérsékletet tartsunk, és visszafogottan öntözzük. Nyáron viszont rengeteg vizet igényel, mert nagyra nő, akár a 4 méteres magasságot is elérheti. Az öntözés mellett a tápoldatozásra is érdemes odafigyelni, mint minden nagyra növő futónövénynél, a cserépben hamar elhasználódik a talaj, ezért a tápanyag-utánpótlásra figyeljünk oda. Támberendezésre is szükség lesz, kapaszkodó, kúszó hajtásrendszerű.

Mediterrán növényként sok fényt igényel, de a déli tűző naptól védjük. Ha sok fényt kap, és elegendő öntözést, akkor nagy virágpompával hálálja meg az ápolást.

szereleminda 04

Szaporítsunk házilag!

Tavasszal dugványozással szaporítható. Az új hajtások végét 7-8 cm hosszúságban vágjuk le, és hagyjuk 1-2 órát, míg a sebhely bezáródik. Tőzeges, homokos keverékbe téve gyökereztessük. páraigényes, még a gyökerezés időszakában is, így érdemes nejlonzacskóval vagy befőttes üveggel beborítani a cserép tetejét. A gyökeresedés időszakában keveset kell öntözni. Amikor elindul a hajtásnövekedés, a párásítást már kevésbé igényli, vegyük le róla a nejlont vagy az üveget.

Vigyázzunk azonban, mert tejnedve mérgező és bőrirritáló.

szereleminda 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?