Türelmetlenül várod a szezont? Már januárban vetheted a paprika magját

Türelmetlenül várod a szezont? Már januárban vetheted a paprika magját

Meleg- és fénykedvelő.

A paprika és a chili az első növények közé tartoznak, amelyeknek a palántanevelését már januárban megkezdhetjük. A csírázásuk hosszabb időt vesz igénybe, mint más zöldségeké, miközben sok meleget és fényt igényelnek. Már január közepén nekiláthatunk a magvetésnek, elsősorban egy déli fekvésű ablakpárkányon, de a legjobb, ha télikerttel vagy fűtetlen üvegházzal rendelkezünk. Hasznos lehet kiegészítő megvilágítás alkalmazása is.

A csírázáshoz a paprikának több hétre van szüksége. A korai vetés, január közepe és február vége között meghosszabbíthatja a szezont, így nagyobb valószínűséggel tud a termés is beérni.

Cserepenként 2 magot tegyünk a földbe (az ideális a tápanyagban szegény palántázóföld). A magvakat kb. 1 cm mélyen nyomjuk a talajba és fedjük vékonyan földdel. A talajt langyos vízzel locsoljuk. Az elengedhetetlen nedves-meleg környezethez állítsuk a cserepet szobai üvegházba vagy tegyünk egy átlátszó, kilyuggatott műanyag zacskót a tetejére.

paprika magjat januarban vetheted 02

Az elkövetkező hetekben tartsuk a földjét egyenletesen nedvesen, a fedelet rendszeresen vegyük le szellőztetés céljából, hogy elkerüljük a penészedést, rothadását.

A melegkedvelő paprika és chili ideális esetben 25 °C-ot, de legalább 20 °C-ot igényel a csírázáshoz. Amint az első sziklevelek megjelennek, eltávolíthatjuk a védelmező zacskót. Kb. 4 héttel a vetés után, amikor a növények már legalább 2 levéllel rendelkeznek, nagyobb cserépbe ültethetjük a kis palántákat. Nyugodtan kerülhetnek kicsit mélyebbre, a palánták így további gyökereket fejlesztenek a száron és erőteljesebben nőnek. Csak arra ügyeljünk, hogy a szobahőmérséklet 20-22 °C között legyen, a cserepek világos helyen álljanak, lehetőség szerint magas páratartalmú környezetben.

paprika magjat januarban vetheted 03

Nagyjából 2 héttel az átültetés után, amikor a növények már kellően megnőttek, megkezdhetjük a tápoldatozást, keverjünk az öntözővízhez szerves zöldségtápot.

Ha nyáron kiültetjük őket a szabadba, akkor ajánlatos május elejétől néhány órára mindig kivinni a paprikanövényeket, így lassan hozzászoknak a klímához. Az üvegházba már áprilisban kiültethetjük őket.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR