Palántát vegyünk vagy magról neveljük a paprikát?

Palántát vegyünk vagy magról neveljük a paprikát?

Ritkább fajták.

Ha saját paprikát szeretnénk a kertbe, a leggyorsabb és legegyszerűbb módszer, ha kész palántát veszünk. Így hamar virágozni, majd teremni fog a növényünk. A palántaként kapható paprikák leginkább a bőventermő és gyakori fajták, amiket sokan keresnek. Ez lehet előny és hátrány is. Az egyik hátránya ennek az, hogy a sokféleség csökken, hiszen így csak bizonyos paprikafajták kerülnek a kiskertekbe.

Éppen ezért érdemes ritkább fajtákat is nevelgetni, de ez esetben már a palántákat is magunknak kell előállítanunk. A magok választéka azonban viszonylag széles, formában, színben, ízben, sőt még a márványozottság mértékében is válogathatunk a fajták között.

A magvetést meleg és világos helyre kell tennünk, a legjobb a radiátor fölé egy ablakpárkányra állítani. A hőmérséklet min. 20 °C legyen, a chilifajták 25 °C körüli hőmérsékletet igényelnek. A paprika melegigényes, nem érdemes túl korán kezdeni a palántanevelést, a legjobb márciusban nekilátni. Kb. 2 héttel a vetést követően már csíráznak a magok. Amint az első levélpár is kifejlődik, ültessük a növénykéket valamivel mélyebbre kis cserepekbe és tartsuk 20-22 °C-on őket. Melegebb napokon akár a szabadban is edződhetnek a kis palánták, azonban ne tegyük őket tűző napra.

Május végétől kerülhetnek kiültetésre a kertbe. A Capsicum chinense  (kínai paprika) fajhoz tartozó chilifajták magasabb hőmérsékletet igényelnek, ezért legelőször csak június elején kerülhetnek ki. Öntözzük rendszeresen, mert sok vizet igénylő zöldség!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR