Mire van szüksége a paprikának a kertben?

Mire van szüksége a paprikának a kertben?

Meleg és sok tápanyag.

A paprika Amerika trópusi területeiről származik, ennek megfelelően sok napsütésre, melegre van szüksége. A melegkedvelő növény számára legoptimálisabb egy üvegház, fóliasátor, de a cserépben nevelt paprika egy napos, szélvédett, déli fekvésű házfal mellett is helyet találhat magának.

Cserepesként is nevelhető kellően nagy edényben. A fajtától függően 5-20 literes edény ajánlható. Enyhe klímájú területeken az ágyásba, veteményesbe is kiültethetjük, de csak a fagyosszenteket követően.

paprikanak mire van szuksege 02

Nagyfogyasztó, ezért sok tápanyagot igényel, de nem tolerálja az egyszeri nagy műtrágyaadagokat. Ideális számára a mély, humuszos, középkötött talaj, amelyet az ültetés előtt komposzttal gazdagítunk. További trágyázás a terméskötéskor szükséges, például szerves zöldségtrágyával vagy csalánlével.

Ilyenkor és később is, amikor a bogyók érnek, rendszeresen kell öntözni, különösen a forró napokon. Ha a terméskötés után a növény nem kap elegendő vizet, akkor előfordulhat, hogy az aszálystressz miatt több kapszaicint termel, és még az enyhe ízű paprika is váratlanul csípős lesz. Érdemes a tövét mulcsozni levágott fűvel vagy szalmával, így jobban megőrzi a talaj a nedvességet.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR