Ültessük el a papaja magját – papajanövény lesz belőle

Ültessük el a papaja magját – papajanövény lesz belőle

Melegkedvelő egzotikum.

Szupermarketekben előfordulhat, hogy egy sárgadinnyéhez hasonlatos, kb. 20-30 cm hosszú gyümölccsel találkozunk: a papaja vagy dinnyefa termése akár az 5 kg-ot is elérheti. A trópusokról származó, egzotikus növény bogyóterméseinek központi üregében a borsónyi, fekete magok ülnek – türelemmel saját papajanövényt nevelhetünk belőlük.

papaja magjat ultessuk el 02

A magok kinyerése

Fontos, hogy a gyümölcs érett legyen, mert csak akkor tartalmaz csírázóképes magokat. Olyan papaját válasszunk, amelyik sárga, és enyhén benyomható, puha.

papaja magjat ultessuk el 03

A papajagyümölcs belseje rejti a fekete magokat. Egyszerűen szedjük ki őket egy kanállal és tegyük szitába, így folyó víz alatt le tudjuk öblíteni róluk a ragadós gyümölcshúst. A magokat körülvevő zselés anyagtól egy kicsit nehezebb megszabadulni. Ehhez meg kell dörzsölni azokat, például egy konyharuhával. Nem tudjuk a munkát megúszni, ez a héj ugyanis csírázásgátló anyagokat tartalmaz. Hagyjuk pár órán át száradni, majd a lehető leggyorsabban vessük el a magokat, mert nagyon gyorsan elveszítik a csírázóképességüket!

papaja magjat ultessuk el 04

Jöhet az ültetés – lépésről lépésre

A papaja termesztéséhez használjunk tőzegkorongot, vagy töltsünk meg egy kb. 8 cm magas cserepet tápanyagban szegény virágfölddel, a perem alatt 2 cm-t hagyva. A magvak betakarása földdel kb. fél cm vastagon történjen. Egy cserépbe egy mag kerüljön, mert különben a gyökereket később nehéz lesz szétválasztani, márpedig a fiatal magoncok érzékenyen reagálnak a gyökerek sérülésére. Ültetés után enyhén nedvesítsük be a közeget.

A papajamagok csírázásához ideális hőmérséklet a 25-30 °C, ezért ajánlatos egy melegebb, napsütötte ablakpárkányra helyezni azokat. Aki viszont télen kezd neki, inkább fűtőtest közelébe tegye, az ablak gyakran huzatos és nagy a hőmérséklet-ingadozás is ezen a területen. Az egyenletes páratartalom biztosítása érdekében fedjük le a magokat egy üveglappal, fóliával vagy tegyük mini üvegházba azokat. Ne felejtsük el legalább naponta egyszer szellőztetni a vetést, különben penészedhet!

Kb. 2 hét elteltével megjelennek az első kis zsenge magoncok. Egy világos, de nem napnak kitett helyen fejlődnek a legjobban a fiatal növények. A levélcsúcsok kiszáradás ellen enyhén permetezzük őket.

papaja magjat ultessuk el 05

Végleges földjébe kerül

Amikor az első valódi levelek is megjelennek, ültessük a palántákat virágföldbe. Ez legyen tápanyagban gazdag és laza, hogy ne álljon meg a pangó víz benne.

Amennyiben magunk szeretnénk a földkeveréket elkészíteni, akár 20%-nyi homokot is keverhetünk hozzá, és ideális a pH 6-os értékre beállítani. Legyünk az átültetéssel nagyon óvatosak, mert rendkívül érzékenyek a papaja gyökerei. A csírázást követő első két hónapban nem szükséges tápoldatozni.

Világos, meleg és magas páratartalom: ilyen helyen érzi magát jól a papaja. Amikor eléri a 15 cm-es magasságot, már napra is tehetjük a növényt. Ha jól érzi magát, látványosan nő, ezt mi is megfigyelhetjük. Ehhez természetesen nem kevés tápanyagra van szüksége, ezért célszerű 2 hetente tápoldatozni. Kezdetben csak a harmadát adjuk a megadott mennyiségnek, de a második évtől már májustól szeptemberig kövessük az ajánlott dózist. Az ablakpárkányon a papaja hamarosan túl nagyra nőhet, a legjobb áthelyezni egy fűtött télikertbe.

papaja magjat ultessuk el 06

Nyáron egy napos, szélvédett helyre a szabadba is kihelyezhetjük. Az átteleltetés 12-15 °C-on, világos helyen történjen, de egy kicsit még melegebb is lehet a szobában. Ebben a fázisban csökkenteni lehet az öntözést is.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR