Avokádómag csíráztatása: íme, a 3 leggyakoribb hiba, amit elkövethetünk

Avokádómag csíráztatása: íme, a 3 leggyakoribb hiba, amit elkövethetünk

Az avokádómag csíráztatása izgalmas konyhai kísérlet, de számos hibalehetőséget rejt magában. A vállalkozó kedvűek az alábbiakban megismerhetik a csíráztatás három leggyakoribb hibáját, így elkerülhetik a buktatókat és sikeres lesz a növénynevelés.

Az avokádó ma már nem számít különlegességnek a zöldségesnél, sokan vásárolják a zöld vagy barna héjú gyümölcsöt. Amellett, hogy a konyhából ismerős, szobanövényként is nevelhetjük, trópusi hangulatot hoz a napos, meleg ablakpárkányra. A magból 2 módszerrel (vízbe vagy földbe téve) js megpróbálhatunk növényt nevelni, ehhez mindenekelőtt türelemre van szükség. Hetekig, akár egy hónapig is tarthat, mire a csíra megjelenik.

avokadomag csiraztatasa hiba 02

Igyekezzünk közben elkerülni a leggyakoribb hibákat, amelyeket most bemutatunk:

1. Az avokádómagot rossz irányban tesszük az üvegbe vagy a földbe

Akár közvetlenül a földbe dugjuk, akár fogpiszkálók segítségével egy vízzel teli pohárba, üvegbe állítjuk, elronthatjuk a megfelelő irányt. Fontos, hogy melyik felével állítjuk a közegbe. Az alsó felén fejlődnek a gyökerek, míg a felsőn fog megjelenni a hajtás; fejjel lefelé mindez nem fog működni. A felső résznek ki kell állnia a földből vagy a vízből. Ha a mag tojás formájú, könnyen felismerhetjük a végeket: a hegyes csúcsnak kell felfelé mutatnia. Ha a mag kerek vagy ovális, akkor az alsó részt úgy ismerhetjük fel, hogy van benne egyfajta köldök vagy csomócska.

2. A vízmennyiséget nem ellenőrizzük és töltjük fel rendszeresen

A nedvesség fontos szerepet játszik, ha a magból szeretnénk növénykét nevelni. Ezért a vizet gyakran ellenőrizzük és töltsük fel a szintjét, ha szükséges. Ideális esetben 2-3 naponta cseréljük is le. Amint erős, leveles hajtással és életképes gyökerekkel rendelkezik, ültessük el a mininövényt egy virágcserépbe, amit földdel töltünk meg. Ha a magot földbe tettük, akkor is ügyeljünk a nedvességre, tartsuk a közeget mindig nedvesen, rendszeresen permetezzük vízzel, de a pangó vizet kerüljük.

3. Túl mélyre szúrjuk a fogpiszkálót a magban

Ha az üvegben nevelés módszerét választjuk, fogpiszkáló segít abban, hogy a magoknak csak az alsó harmadát lógassuk a vízbe. Általában 3 pálcikával, amelyeket a mag közepe táján szúrunk be, megoldható a támaszték. Ha viszont túl mélyre, 5 mm-nél mélyebbre szúrjuk őket, ez károsíthatja a magot, ami miatt nem fog csírázni. Alternatív megoldás lehet, ha olyan speciális, szűk üvegbe tesszük a magot, amelynél nincs szükség támasztékra.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR