Szárazságtűrő virágcsodák balkonkertészeknek

Szárazságtűrő virágcsodák balkonkertészeknek

Nem kell lemondanunk virágos környezetről csak azért, mert nincs kertünk. Erkélyen, növénytartóban is nevelhetünk szebbnél-szebb, színpompás évelőket. S hogy teljes legyen a kép, az sem árt, ha ezek az évelők jól bírják a szárazságot is.

A lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen, ha konténerkertészkedésre adjuk a fejünket. Van néhány általános szabály, amelyet nem árt azonban szem előtt tartanunk. Ha például termetes növényt választunk, a cserepe legyen elég nagy ahhoz, hogy a gyökere megfelelően tudjon fejlődni. Ha a növényünk magasra nő, olyan edényről gondoskodjunk, amelyik szilárdan áll: kellően széles és súlyos ahhoz, hogy ne dőljön könnyen fel. Következzen tehát néhány olyan dekoratív szárazságtűrő évelő, amelyeket mintha a balkonkertészeknek találtak volna ki:

Méhbalzsam

A napimádó méhbalzsam (Monarda didyma)  mágnesként vonzza a méheket és más beporzó rovarokat. A félárnyékot is jól tolerálja. Az edényét rendszeresen ellenőrizzük: bár messze nincs szüksége töménytelen mennyiségű vízre, a földjét soha ne hagyjuk teljesen kiszáradni.

szarazsagturo balkonnovenyek 01

Sásliliom

A sásliliom (Hemerocallis)  dús lombú rizómás növény, amely a napos, félányékos helyet kedveli. Fajtától függően virágainak színe igen nagy változatosságot mutat. Nem igényel sok vizet, de meghálálja, ha forró, száraz időjárás esetén alaposan megöntözzük.

szarazsagturo balkonnovenyek 02

Bíbor kasvirág

A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea)  a régimódi falusi kertek hangulatát idéző, kiváló szárazságtűrő évelő, amely egész nyáron nagy számban hozza bíbor-mályvaszínű virágait. A pillangók egyik nagy kedvence.

szarazsagturo balkonnovenyek 03

Kerti gerbera

A kerti gerbera (Gerbera jamesonii)  Dél-Afrikában és Ázsiában őshonos elegáns évelő, amely napjainkban szerte a világon igen nagy népszerűségnek örvend. Jól viseli a száraz, kánikulai körülményeket. Pompás virágainak színe a fehértől kezdve a rózsaszínen és sárgán keresztül egészen a narancssárgáig, bordóig és mélyvörösig terjed.

szarazsagturo balkonnovenyek 04

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR