Vannak idén beporzók? Mi a helyzet a kiskertekben?

Vannak idén beporzók? Mi a helyzet a kiskertekben?

Vegyes a kép.

Döngicsélnek nálad a beporzók a virágok körül? – kérdeztük az Olvasókat. A válaszok alapján vegyes kép rajzolódott ki: van, ahol jó, máshol kifejezetten rossz a helyzet.

vannak iden beporzok 02

Sokan örömmel írták, hogy igen, vannak beporzók, nagy szükség is van rájuk. Egyre többen ügyelnek arra, hogy kevesebbet nyírjanak füvet, virágos gyepet neveljenek, amiket megtalálnak a méhek. A pitypang remek táplálékforrásnak bizonyul, hemzsegnek körülötte a méhek!

vannak iden beporzok 03

Mások az alma-, szilva-, kajszi-, cseresznyefa körül figyeltek meg szorgos beporzókat, de a lilaakác, orgona, klemátisz, mahónia körül is nagy a döngicsélés. Még rukkolán, chillin, babérmeggyen, szamócán, naspolyán, vadgesztenyén is előfordulnak.

vannak iden beporzok 04

Helyenként olyan hangos volt a zúgás, mintha egy méhkas lenne a közelben. Sokan kiemelik, hogy mindez annak is köszönhető, hogy méhlegelőt hagynak, rovarhoteleket helyeznek ki. Többen arról számoltak be, hogy nem csak méhek, de dongók, szenderek, lepkék is látogatják a virágokat.

vannak iden beporzok 05

Örömteli, hogy van, aki arról írt, hogy egyre több parkban, közterületeken hagyják magasabbra a gyepet és telepítenek vadvirágokat a méhek számára, a járókelőket pedig táblákkal világosítják fel erről.

vannak iden beporzok 06

Sajnos olyanok is vannak, akik azt írták, hogy idén feltűnően kevés a beporzó, alig akad néhány. Van, aki jóval kevesebbet lát a megszokottnál. Többen a kedvezőtlen időjárást okolják ezért, mondván, hogy a virágok nagy része elfagyott.

vannak iden beporzok 07

Összességében pozitívnak tűnik a kép. Ahogy egy Olvasó megjegyezte: "De jó olvasni ezeket a kommenteket... Van remény..."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR