Virágbolti kalauz: csokrot vagy cserepeset?

Virágbolti kalauz: csokrot vagy cserepeset?

Anyák napja, nőnap, névnap, születésnap, randevú, ballagás és még sorolhatnám. Vágott virág vagy cserepes? Hány szál legyen? Melyik virág mit üzen? Segítünk oldani a virágválasztási stresszt.

Az első kérdés, hogy cserepes vagy vágott virágot válasszunk. A cserepes hosszabban emlékeztet az ajándékozóra, és maradandóbb dísze a lakásnak, viszont nehezebb szállítani és helyet kell neki keresni a szobában.

Vágott virág, múlandó öröm?

A vágott virágból készített csokorral könnyebben kifejezhetjük érzéseinket, egyszerűbb is bánni vele, viszont múlandó örömet szerzünk a megajándékozottnak. A cserepes virágot csak jó ismerőseinknek, a csokrot bárkinek adhatjuk. Meghosszabbítható a vágott virágok élettartama: virágboltos trükkök itt.

Cserepes növényt kedves ismerősnek

Tegyük fel, hogy cserepesre esik választásunk. A cserepes növény hosszabb ideig tart; ez előnye és egyben hátránya is. Ha virágosat választunk, akkor annak virágzására külön öröm várni, viszont az is lehet, hogy a virágok elnyílásával egy ványadt kóró marad a cserépben.

Ha levelével díszítő cserepest néztünk ki, akkor érdemes megtudakolnunk a boltostól, hogy milyen helyen érzi jól magát a kiszemelt egyed. Nem árt, ha a nevét is megkérdezzük, mert jól veszi ki magát, ha az átadáskor okosan elmondjuk, hogy hívják és mit szeret.

Tetszik neki

Egy csokornak mindenki örül

Ha csokrot viszünk, akkor elegendő a meghatározó virágot kiválasztanunk, és ezután már bízhatjuk magunkat a virágboltos ízlésére. Van, ahol a díszes, kötött csokor, és van, ahol a tíz szál rózsa stb. a divat: válasszunk kedvünk szerint.

Virágválasztáskor gondoljunk a gasztronómiára is: ajándékozhatunk ehető virágot is.

Virágnyelven is elmondhatod

A virágfélék és színek különböző szimbolikus jelentéssel bírnak, amelyről érdemes előre felkészülnünk. Ha a virágboltos megkérdezi, hogy mivel díszítheti csokrunkat, akkor általában zöldből (spárgalevél vagy páfránylevél) és egyéb apró virágokból választhatunk, amelyek teltebbé és mutatósabbá teszik az ajándékot.

Virágnyelv: melyik virág mit jelent?

Tulipán: Szív formája miatt a lángoló érzelmeket és a szerelmet mutatja.
Szegfű: Komoly szerelmet, szeszélyességet jelent.
Százszorszép: Természetessége miatt az ártatlanság a viszonzott szerelem növénye.
Sárga rózsa: Jelentése szolid érzelmek, kiegyensúlyozott, hűvös kapcsolat.
Fehér rózsa: A megszokott, kiérdemelt szerelem, de a szülői szeretet virága is lehet.
Vörös rózsa: A lángoló és birtokló szerelem virága.
Páfrány: Jelentése virágnyelven elragadtatás, elbűvölés.
Nőszirom: Nőknek a befogadást, férfiaknak az odaadást jelképezi.
Begónia: Az ábrándozás, a vágyak és álmok jelképe.
Viola: hűség jele
Nárcisz, gardénia: öröm
Kardvirág: nagylelkűség
Nőszirom: bölcsesség
Gyöngyvirág: boldogság
Magnólia: nemesség
Orchidea, kála: szépség

Szép csokor

Hogyan adjuk át a virágot?

A csomagolás általában lehet vékony papír vagy celofán. A papír természetesebb, és sokkal praktikusabb, ha kicsomagolva adjuk át a virágot. Átadáskor a papírt csavarjuk össze a csokor alján markolatként (nehogy szúrjon a rózsa) vagy fogjuk a cserép aljához, hogy az ne koszolja össze az asztalt, ha leteszik. A celofán mutatósabb, és nem is kell azonnal kinyitni, így protokoll-szempontból ez a helyes választás.

És még egy jó tanács: soha ne ajándékozzunk olyan virágot vagy növényt, amelyen látszik, hogy látott már szebb napokat is. A fonnyadt vagy megviselt kinézetűt inkább tartsuk meg magunknak vagy dobjuk ki.

Ha hidegben viszünk virágot, akkor ügyeljünk rá, nehogy "megfázzon": kérjük meg a boltost, hogy csomagolja be alaposan, húzzon rá dupla papírt vagy nejlont . Semelyik növény nem bírja ugyanis az extrém hőingást.

Nem árt, ha felkészülünk a virágajándék fogadására is: a megajándékozott általában elkezd helyet vagy vázát keresni, úgyhogy nyugodtan tehetünk javaslatokat az elhelyezésre, a virágboltos útmutatásának megfelelően. Hálás egy ajándék, az biztos.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR