Jázmin és jezsámen, a két kerti különlegesség

Jázmin és jezsámen, a két kerti különlegesség

Mindketten csodaszépek, virágosak, de csak az egyik illatos és csak a másik nyílik télen.

A téli jázmin decembertől februárig virágzik a szabadban

A jázmin (Jasminum)  az olajfafélék családjába tartozó növénynemzetség, több száz meleg-égövi fajjal, amelyek közül nálunk a Kínában honos téli jázmin (Jasminum nudiflorum)  a leggyakoribb és legismertebb. Lombhullató kistermetű cserje, ívesen lehajló, elfekvő, négyszögletes keresztmetszetű zöld színű vesszőkkel, amelyek a talajhoz érve könnyen meggyökeresednek, majd újabb ívben tovább nőnek. Csillogóan zöld levelei keresztben átellenesek, hármasan összetettek. Sárga virágai december-január-februárban, jóval lombfakadás előtt nyílnak. Ez a csupasz vesszőkön való virágzás a ’nudiflorum’ név oka. A jázminok többsége nagyon finom illatú növény, a téli jázmin a kivétel. Olyan korán nyílik, hogy a szépsége mellett fölösleges lenne még illatoznia is.

jazmin es jezsamen 02
Téli jázmin virága

jazmin es jezsamen 03
Téli jázmin zöld vesszője virággal és bimbóval

jazmin es jezsamen 04
Téli jázmin virága oldalnézetben

jazmin es jezsamen 05
Téli jázmin szögletes zöld vesszeje és lombelőző virága

jazmin es jezsamen 06
Téli jázmin utolsó virágaihoz már kifakadnak a levelek is

jazmin es jezsamen 07
Téli jázmin fényes zöld hármasan összetett levelei nyáron

A jezsámen sok jázmin finom virágillatát utánozza

A késő tavasszal vagy kora nyáron virágzó pompás jezsámen (Philadelphus coronarius)  a falusi és kertvárosi nyári estéket „jázmin-illattal” betöltő nagyobb termetű cserje. Magyar neve a jázminból torzult, de nincs rokonság közöttük, a jezsámenek a hortenziafélék családjába tartoznak. A ’coronarius’ szó szerint koronásat jelent, de itt inkább a pompás a találóbb fordítás. A tudományos nemzetségnév II. Ptolemaiosz Philadelphosz, Egyiptom kultúrában és tudományokban nagyot alkotó makedón-görög uralkodójára emlékeztet. A ’philadelphosz’ szó testvérszeretőt jelent, mert II. Ptolemaiosz a saját hellenisztikus korában újra bevezette az ókori fáraók testvérházasságait az uralkodó családban. A biológiailag nem túl szerencsés döntés bizonyára csupán hatalmi célokat szolgált, mert saját fivéreit viszont kivégeztette.

Óriási virágzat

A jezsámen mediterrán származású lombhullató fás növény, nagy és érdes levelei átellenesen állnak, virágai fehérek, teljes virágzásban néha az egész bokor egy hatalmas hólabdához hasonlít. Levágott egyenes ágaiból a puha belső rész eltávolításával nagyon könnyű sípot vagy egyszerű furulyát készíteni.

A természetben is előfordulnak

Mindkét kerti növénnyel találkoztam már a természetben is, ahogy olvastam Franciaországban és az USA egyes államaiban már meghonosodott, de szerintem nálunk nem szökevények, hanem sokkal inkább kultúr-reliktumok, azaz egykori kertek és parkok maradványai.

jazmin es jezsamen 08
Pompás jezsámen nagy és erősen illatozó virága

jazmin es jezsamen 09
Pompás jezsámen illatos virágai oldalnézetben

jazmin es jezsamen 10
Pompás jezsámen nagy átellenes levelekkel és illatos virágokkal

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR