Virtuális kukkolás fotelkalandoroknak: vadak a nagyvilágban

Virtuális kukkolás fotelkalandoroknak: vadak a nagyvilágban

Szeretnél valami vadságot vinni a hétköznapokba, de nincs kedved, energiád vagy lehetőséged kimozdulni? Mutatjuk a megoldást!

Valahol mélyen mindenkiben rejtőzik egy kis természetbúvár. A felnőttek előbb-utóbb meglepik erre fogékony gyermeküket / tetszőleges kiskorú rokonukat egy "Kezdő Természetbúvár Felfedező Készlettel", amely segítségével a poronty könnyen megismerkedhet az őt körülvevő állat- és növényvilággal. Később legtöbben "kinőjük" ezt az érdeklődést, de valószínűleg mindig emlékezni fogunk a megfigyelés izgalmára.

A lelkesebbek vagy szerencsésebbek egy igazi vadlesre is eljuthatnak, ahol élőben tanulmányozhatják a vadon élő állatok viselkedését. A technika feljlődésének köszönhetően azonban manapság el sem kell hagynunk a szobánkat ahhoz, hogy átélhessük az élményt. Egy kis netes keresgéléssel (pl. a "wild cam" keresőkifejezéssel), számos, folyamatos élő közvetítést biztosító webkamerára bukkanhatunk, ezek közül szemezgettem. Legnagyobb sajnálatomra kis hazánkban nem nagyon működnek ilyenek, ezért külföldi adások is kerültek a válogatásba. Jó szórakozást!

Mókus

Erre csörög a dió

Az egyetlen Magyarországon lelt stream-en egy 2. kerületi társasház kertjében elhelyezett kamera az ott élő mókusok mindennapjait követi nyomon. A kamerakép alatt precíz ismertetőt olvashatunk a kis rágcsálóról. Persze az etető nem csak mókusoknak van fenntartva, cinkék és egyéb kismadarak is megfordulnak itt.

Kamera itt: http://www.ustream.tv/channel/mókus-kamera-squirrel-cam

Ennyi, meg egy bambi

Az USA Georgia államában, egy Milton nevű kisvárosban felállított szarvasetetőnél a szarvasok mellett nyulakat, mosómedvéket, esetenként coyote-kat lehet megfigyelni. A leírás szerint a szarvasok leginkább alkonyatkor és hajnalban látogatják az etetőt, akkor érdemes gyakrabban ide kattintani.

Kamera itt: http://www.ustream.tv/channel/georgia-deer-cam-1

Fölfújtad a tolladat, ázott pamutgombolyag

Az Animal Planet csatorna által üzemeltetett kamera egy Észak-Virginiában kihelyezett madáretetőben lakomázó madarak életét hozza közelebb. Legtöbbször óriási itt a nyüzsgés, az oldalon az etető újratöltésének várható időpontját is feltüntették.

Kamera itt: http://www.apl.tv/bird.htm

A fentiek csak kiragadott példák, nézegethetünk többek között nyulakat, medvéket, pingvineket, fókákat, sőt cápákat is a világ különböző pontjain. A megfigyelés jellegéből fakadó kiszámíthatatlanság miatt egy unalmas estén remek szórakozás, de egy átlagos munkanap monotonitását is feldobhatjuk a virtuális leskelődéssel.

Madáretető

Aki tud hasonló (főleg hazai terepen működő) kameráról, ne habozzon kommentben megosztani velünk!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR