Víz és sűrítőanyag nélkül készül a kókuszlekvár

Víz és sűrítőanyag nélkül készül a kókuszlekvár

Sokféleképp felhasználható.

Nem gyakori jelenet, hogy egy magyar háziasszony konyhájában kókuszlekvár készül, azonban Lennerné Pohl Éva úgy döntött, kipróbálja. A recept nagyon egyszerű, mindösszesen három összetevőből áll, és ha túl vagyunk a kókuszdió felbontásán, az elkészítése is igen könnyű.

kokuszlekvar suritoanyag nelkul 02

Ez volt az első kókuszlekvárom. Az idén kitaláltuk, hogy amiből lehet, lekvárt főzünk a párommal. Mivel ezek még tesztek, csak kis mennyiségben készülnek. Az interneten keresek receptet, ha valami ritkaság. A kókuszlekvár alapreceptjét is az interneten találtam, de mivel úgy láttam, bonyolultabb, mint kellene, egyszerűsítve készítettem. Pektint sem használtam hozzá, így hófehér maradt a színe.

kokuszlekvar suritoanyag nelkul 03

Hozzávalók:

  • kókuszdió (leve és húsa)
  • cukor
  • vaníliás cukor

Így készült:

Az egyik lyukat átszúrva kiöntöttem a kókuszvizet. 7 darabból ½ liter kókuszvíz lett. A kemény héj feltörése után burgonyahámozóval könnyen meg lehet hámozni a kókuszdió belsejét. Ezt aztán lereszeltem.

A kókuszvizet feltettem főni 1 kg cukorral és 2 csomag vaníliás cukorral. Amikor elolvadt a cukor, beletettem a reszeléket. A léből vettem ki tányérpróbára, így láttam a gélesedést. Amikor már jó volt, belemertem steril üvegekbe. Ezeket száraz dunsztba tettem 2-3 napra. Hűvös helyen tárolom.

kokuszlekvar suritoanyag nelkul 04

Bonbont és szaloncukrot készítek belőle. Nem nehezebb elkészíteni, mint bármelyik más lekvárt!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR