Készíts mennyei virágos lekvárt bodzából!

Készíts mennyei virágos lekvárt bodzából!

Sokoldalúan felhasználható tavaszi-nyár eleji csemege.

Nyílik a bodzavirág, amely sokak számára azonnal adja magát: finom üdítőt. szörpöt készítenek belőle. Bot Alexandra  azonban almával összedolgozva, cukorral és citrommal ízesítve különlegesen finom lekvárt főzött a fehér virágernyők felhasználásával.

"Bodzaviráglekvárt ebben a hónapban készítettem először. Nagyon megtetszett, így kipróbáltam, és azt kell mondanom, hogy isteni íze van.

A lakóhelyünktől nem messze van egy kis erdő, oda szoktunk kimenni a kutyáinkkal sétálni. Körülbelül 4-5 bodzavirágbokor található, messze vannak az autóforgalomtól, illetve az üzemektől is.

Szedésénél azt figyelem, hogy ne legyen közel a forgalomhoz, illetve a gyárak és üzemek is távol legyenek, így tiszta virágot tudok szedni. A virágot megnézem jó alaposan, csak olyat szedek le, ami teljesen kinyílt, mert az olyan virágokban található sok virágpor, ami az ízét adja. Valamint figyelek arra is, amikor kimegyek szedni, hogy előtte legalább 2-3 nappal ne essen az eső. Ezt azért teszem, mert így tudom, hogy az eső nem mosta le a virágport a virágról.

bodzaviragbol lekvar 02

Hozzávalók

• 50 db bodzavirág
• 4 db citrom
• 6 db alma
• 80 dkg cukor (én csak 60 dkg cukrot használtam, azaz nem lett olyan édes, de a bodza íze jobban kijön)
• 3 csomag 3:1 dzsemfix
• 1 liter víz

Így készül

A virágot tárba teszem, a citromot felkarikázom, rétegezve teszem a tálba, felöntöm vízzel, hogy ellepje. 2 napig hagyom állni. Ezt követően kifacsarom a virágot a citromot, a léből kiszedek 1 liternyit és edénybe rakom.

bodzaviragbol lekvar 03

Az almát meghámozom, lereszelem, hozzáadom a cukrot és a dzsemfixet, hozzákeverem az 1 liter bodzás léhez, majd felforralom. Forrástól számítva 5 percig főzőm. Lehet közben még botmixerrel pépesíteni aszerint, ki hogyan szereti.

Forrón üvegbe teszem, 5 percig fejtetőre állítom, hagyom kihűlni, és utána hűvös helyen tárolom.

bodzaviragbol lekvar 04

Csak az előkészítésnél kell figyelni, hogy a virágot semmiképen se mossuk meg, illetve hogy a szárát vágjuk le úgy, hogy nagyon minimális legyen a szára csak, mert attól keserű lehet, ha meghagyjuk.

Hűvös helyen tárolom, felbontás nélkül elállhat akár 1-2 évig is. (Ez a veszély senkit nem fog fenyegetni, mert isteni finom.) Felbontás után hűtőben tárolandó.

Elsősorban reggelihez fogjuk fogyasztani, de tökéletes süteményekbe, palacsintához, mindenféle édes dologhoz, amihez illik a lekvár.

A receptet a Befőzés, aszalás, fagyasztás és tartósítás nevű Facebook-csoportban találtam, Kedves Gabriella  töltötte fel."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR