Majdnem karácsonyfa: ezekkel mind helyettesítheted a hagyományos fenyőt!

Majdnem karácsonyfa: ezekkel mind helyettesítheted a hagyományos fenyőt!

Ha idén szeretnél szakítani a tradíciókkal.

Úgy tűnik, hogy a karácsonyi készülődést, tervezgetést soha nincs korán elkezdeni. Az is meglehet, hogy idén szeretnénk teret engedni a kreativitásunknak és a hagyományos karácsonyfa helyett egyéb megoldások után nézni. Ez különösen praktikus lehet akkor, ha kis alapterületű garzonban lakunk vagy egész egyszerűen már nincs hely a lakásunkban egy terebélyes fenyő számára. Aki kíváncsi, mivel lehet helyettesíteni a már jól bevált ünnepi örökzöldet, olvasson tovább!

karacsonyfa helyett 10

Lehetséges karácsonyfák

Az első dolog, amiről általában döntést hozunk, hogy valódi vagy műfenyőt díszítsünk-e fel. A műfenyő vitathatatlan előnye, hogy évről évre újra elővethetjük, a hátránya pedig, hogy az anyaga kevésbé környezetbarát, valamint a tárolásához több-kevesebb helyre van szükségünk. Ennek ellenére a műfenyők igen népszerűek, mivel igen sokféle méretben és minőségben kaphatók. Létezik többek között 100%-ban újrahasznosított kartonpapírból készült műfenyő is, amely még a legkisebb otthonokban is elfér.

Akik ragaszkodnak a valódi fenyő páratlan illatához, azok számára is több megoldás létezik. Egyes helyeken például gyakoriak a bérelhető, visszaváltható fenyők, amelyeket az ünnepek elmúltával visszavihetünk a növényárudába.

A gyökérlabdás, dézsás fenyő nagy előnye, hogy a karácsonyt követően kiültethetjük a kertbe. Így mi is jól járunk, hiszen élő fenyővel búcsúztattuk az évet, és jól jár a Földünk is, amely egy újabb fával gazdagodik. A fák a felesleges szén-dioxid elnyelésével ugyanis nagyban hozzájárulnak a levegőminőség javításához. Nem mellesleg menedéket, élőhelyet kínálnak a különböző hasznos rovaroknak és más kisállatoknak.

Norfolk-szigeti fenyő

A norfolk-szigeti fenyő vagy norfolk-szigeti araukária dísznövényként szobafenyő néven ismert. Szobában nevelve magassága elérheti a 150 cm-t is. Kedveli a jól megvilágított helyet, a nagy hőingadozásoktól óvjuk. Igen dekoratív: lombkoronája piramis alakú, ágai szimmetrikusan állnak. Kissé érzékeny: mind a száraz levegőt, mind a túlöntözést megsínyli. Ha azonban sikerül megteremtenünk a számára ideális környezetet, szépen fejlődik, karácsonykor pedig fel is díszíthetjük.

karacsonyfa helyett 02

Mandulafenyő

A mandulafenyő, más néven píneafenyő (Pinus pinea)  a mediterrán éghajlatú Spanyolországból, Portugáliából származó örökzöld. Természetes élőhelyén akár 20 méter magasra is megnő, lombja ernyőszerűen szétterül. Tűlevelei a fiatal példányokon halvány kékesszürkék, az idősebbeken szürkészöldek. A száraz, hűvösebb időjárást kedveli, így ha fenyőfának vásárolunk egyet, ezt mindenképpen vegyük számításba, főleg ha az ünnepek után szeretnénk kiültetni.

karacsonyfa helyett 03
chuck b.

Hamisciprus

Egy dézsás hamisciprussal vagy álciprussal szintén sikeresen helyettesíthetjük a hagyományos fenyőt. Ez az erős fenyőillatot árasztó örökzöld Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában őshonos. Törpe változata, az 'Elwood'  kiválóan alkalmas asztali karácsonyfának. A melegebb éghajlatot kedveli, eredeti élőhelyén magassága elérheti a 60-70 métert.

karacsonyfa helyett 04

Leyland-ciprus

A Leyland-ciprus a Monterey-ciprus és a nutka álciprus keresztezésével létrejött hibrid, amelyből szintén mutatós karácsonyfát varázsolhatunk. Ágai sűrűn állnak, lombja sötétzöld, felfelé keskenyedik. A talaj minőségét tekintve viszonylag igénytelen, magassága a szabadban a 30 métert is elérheti. Jelentős kártevője, betegsége nem ismert. Vigyázzunk, ne öntözzük túl, mivel hajlamos a gyökérrothadásra!

karacsonyfa helyett 05

Kislevelű fikusz

Fenyő helyett karácsonykor kislevelű fikuszt (Ficus benjamina)  vagy hasonló, fa termetű szobanövényt is feldíszíthetünk. Különösen jól mutat rajta egy hangulatos fényfüzér, csakúgy, mint a termetesebb, magasabb pálmákon.

karacsonyfa helyett 06

Szürke luc

A szürke luc vagy kanadai szürke luc (Picea glauca)  fiatal kertészeti változata, a cukorsüvegfenyő (Picea glauca var. albertiana 'Conica')  az egyik legkedveltebb alternatívája a hagyományos fenyőfának. Lombja sűrű, tömött, nagyon szabályos, kúp alakú, tipikus "karácsonyfa"-forma. Tűlevelei vékonyak, halvány kékeszöldek, 10 mm hosszúak. A hűvösebb, jól megvilágított helyiséget kedveli; tavasszal kiültethetjük a kertbe.

karacsonyfa helyett 07
K M

Kerti örökzöld

Gyakorlatilag bármilyen kerti örökzöldet átalakíthatunk karácsonyfának az ünnepi szezonra. Elég egy-két színes kültéri fényfüzér, illetve pár tucat, természetes alapanyagokból alkotott, környezetbarát dísz. Ha a kismadaraknak is szeretnénk kedvezni, madáreleségből készítsünk mutatós, ehető karácsonyfafüggőket.

Alternatív karácsonyi dekoráció

A fentieken kívül léteznek további közkedvelt növények, amelyekkel könnyen karácsonyi hangulatot teremthetünk a lakásban. Ilyen többek között a fűszer- és gyógynövényként is igen népszerű rozmaring. A maximális hatás érdekében az örökzöld kis félcserje illatos, aromás lombját kúp alakúra is metszhetjük. Erős ágai jó néhány karácsonyi díszt elbírnak.

karacsonyfa helyett 08

A mikulásvirág mára a karácsonyi időszak egyik szimbolikus növényévé vált, de rajta kívül természetesen még számos más virágos növény közül választhatunk, ha ünnepi hangulatot szeretnénk teremteni. Az amarillisz, a gloxínia, az azálea, a korallvirág, a karácsonyi kaktusz és a ciklámen mind-mind emelik az ünnep fényét, nem beszélve arról, hogy bármelyikből pompás ajándék válhat.

karacsonyfa helyett 09

Végezetül, akik tökéletesen megelégszenek azzal, ha a karácsonyfa csupán szimbolikusan van jelen a lakásukban, azok számára a lehetőségek száma szinte végtelen. Rendhagyó karácsonyfa készülhet kartonból, papírból, maradék faanyagból, textilből, fényfüzérből, szalagokból stb. Használjuk bátran a fantáziánkat, kísérletezzünk szabadon a különleges karácsonyfánk megalkotásán.

karacsonyfa helyett 11

karacsonyfa helyett 12

karacsonyfa helyett 13

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR