Nagy előnye, hogy a veteményest nem kell kapálni.
A Kertészkedők Klubjában mutatta be Tóth Ágnes kiskertjét, melyben mulcsolásos módszerrel sikerrel termeszt zöldségeket. Megkértük hát Ágit, mutassa be a technikát részletesebben.
"Két éve termesztek zöldséget mulcsolásos technikával. A legnagyobb előnye, hogy nem kell ásnom, kapálnom. Ezen kívül bio módszerrel mindennel ellátott termőtalajt tudok biztosítani a növényeim számára, így elkerülhetem a műtrágyázást. Hátrányát egyáltalán nem tapasztaltam. Amire oda kell figyelni az az, hogy ha fiatal a mulcs, akkor zöldségtermesztésnél folyamatosan pótoljuk a rétegeket.
Mulcsnak gyógyszermentes baromfi állományomtól származó trágyás szalmát rétegeztem levágott fűvel felváltva. A trágyás szalma maximum egy hetes volt. Ha nem volt eső, akkor meglocsoltam, hogy a természetes folyamatok beindulhassanak. Havonta egyszer meglocsoltam SCD Agro probiotikus folyadékkal az ajánlott hígítási arányban, ezzel elősegítve a hamarabbi lebomlást és a talaj minőségének a javítását. Ősszel pedig 20-30cm vastag falevélréteggel zártam.
Termesztek így vöröshagymát, lilahagymát, fokhagymát, zöldborsót, zöldbabot, céklát, patisszont, cukkinit, nagydobosi sütőtököt, többféle paprikát, paradicsomot, sóskát, sárgarépát, petrezselymet, karalábét, uborkát. Bármi termeszthető így.
A mulcsot még használom a gyümölcsbokrok alá is, málna, szeder, ribizli és szőlő alá.
A módszer tökéletesen működik, minél idősebb tehát - ezt években mérjük -, annál jobb a mulcs minősége.
Csak ezt a módszert fogom használni a jövőben is, esetleg, ha módom lesz rá, külön területet terítek be mulccsal a vetésforgó miatt."