Zöldségtermesztés mulcsolásos módszerrel a gyakorlatban

Zöldségtermesztés mulcsolásos módszerrel a gyakorlatban

Nagy előnye, hogy a veteményest nem kell kapálni.

A Kertészkedők Klubjában mutatta be Tóth Ágnes  kiskertjét, melyben mulcsolásos módszerrel sikerrel termeszt zöldségeket. Megkértük hát Ágit, mutassa be a technikát részletesebben.

"Két éve termesztek zöldséget mulcsolásos technikával. A legnagyobb előnye, hogy nem kell ásnom, kapálnom. Ezen kívül bio módszerrel mindennel ellátott termőtalajt tudok biztosítani a növényeim számára, így elkerülhetem a műtrágyázást. Hátrányát egyáltalán nem tapasztaltam. Amire oda kell figyelni az az, hogy ha fiatal a mulcs, akkor zöldségtermesztésnél folyamatosan pótoljuk a rétegeket.

mulcsolasos zoldsegtermesztes 02

Mulcsnak gyógyszermentes baromfi állományomtól származó trágyás szalmát rétegeztem levágott fűvel felváltva. A trágyás szalma maximum egy hetes volt. Ha nem volt eső, akkor meglocsoltam, hogy a természetes folyamatok beindulhassanak. Havonta egyszer meglocsoltam SCD Agro probiotikus folyadékkal az ajánlott hígítási arányban, ezzel elősegítve a hamarabbi lebomlást és a talaj minőségének a javítását. Ősszel pedig 20-30cm vastag falevélréteggel zártam.

mulcsolasos zoldsegtermesztes 03

Termesztek így vöröshagymát, lilahagymát, fokhagymát, zöldborsót, zöldbabot, céklát, patisszont, cukkinit, nagydobosi sütőtököt, többféle paprikát, paradicsomot, sóskát, sárgarépát, petrezselymet, karalábét, uborkát. Bármi termeszthető így.

mulcsolasos zoldsegtermesztes 04

A mulcsot még használom a gyümölcsbokrok alá is, málna, szeder, ribizli és szőlő alá.

mulcsolasos zoldsegtermesztes 05

A módszer tökéletesen működik, minél idősebb tehát - ezt években mérjük -, annál jobb a mulcs minősége.

mulcsolasos zoldsegtermesztes 06

Csak ezt a módszert fogom használni a jövőben is, esetleg, ha módom lesz rá, külön területet terítek be mulccsal a vetésforgó miatt."

mulcsolasos zoldsegtermesztes 07

mulcsolasos zoldsegtermesztes 08

mulcsolasos zoldsegtermesztes 09

mulcsolasos zoldsegtermesztes 10

mulcsolasos zoldsegtermesztes 11

mulcsolasos zoldsegtermesztes 12

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR