Legyen szó zsályáról, bazsalikomról vagy rozmaringról, a télálló fűszerek még a leghidegebb napokon is friss alapanyagként kerülhetnek a konyhánkba.
Akik szeretik zöldfűszerekkel ízesíteni az ételeket, nem kell, hogy nélkülözzék a friss leveleket, hajtásokat a téli időszakban sem. Csak kevesen tudják, hogy akár az olyan mediterrán fűszerek, mint a zsálya, a rozmaring, vagy az örökzöld zöld cipruska is szüretelhetőek télen.
Védett helyen
A fűszerkert telepítéséhez válasszunk védett helyet, és jól szellőző, jó vízáteresztő talajt, hogy a nedvesség ne tudjon megállni, pangani. A petrezselyem közvetlenül a szabadföldbe vethető márciusban, ám ha télen szeretnénk a leveleiből szedni, akkor július végén szórjuk el a magokat.
A télálló fűszereket, ehető salátanövényeket, gyógynövényeket – így például a közönséges borbálafüvet vagy a hólyagos habszegűt – legkésőbb szeptember végéig el kell vetnünk, annak érdekében, hogy a hideg napokon majd csemegézhessünk belőlük. Szabadföldön védjük a fiatal tőleveleket gyapjú takarófóliával. Amennyiben lekéstük a vetést, neveljük cserépben, az ablakpárkányban a növényeket, akár a zsázsát vagy a rukkolát is.
Bár a levelek kevésbé aromásak, mint nyáron, és egy kicsivel több keserű ízanyagot tartalmaznak, mégis jobban ízlenek, mint a szárított fűszerek. A jó vízáteresztő, homokos-agyagos talajba ültetett növények akár -12 °C-ig túlélnek. Évelők között is találunk ilyen fűszernövényeket, például az olasz szalmagyopárt vagy a sármányvirágot.
A télálló zsálya fajok, így például a spanyol zsálya, amely emészthetőbbnek is tűnik, mint a valódi zsálya, tavasztól őszig ültethető. Az ajánlott telepítési tőtávolság 40 cm. A kakukkfüvet tavasszal érdemes ültetni.
Zöld ablakpárkány
Amennyiben az ablakpárkányban nevelgetnénk fűszereket, akkor is találhatunk olyan fajtákat, amelyek télen is friss zölddel örvendeztetnek meg minket. A kerti zsázsa, a zamatos turbolya, a citromfű, a tárkony, levendula és a metélőhagyma, de a közkedvelt bazsalikom is megbízhatóan hozza a leveleit.
A házban egész évben vethetünk, vagy ültethetünk, azonban időben kell beszereznünk a magokat vagy a növénykéket, mert a kereskedelemben gyakran holtszezon ez az időszak.
Használjunk termőföldet a cserépben, vagy tápanyagban szegény, jó vízáteresztő közeget, amit homokkal keverhetünk el. A cserepet állítsuk világos helyre, az ablakpárkányba, de ne tegyük ki közvetlen napfénynek, amely megégetheti a leveleket.
Nagy kincs a hidegágy
Amennyiben rendelkezünk hidegággyal, még nyáron vethetünk téli porcsint vagy pireneusi kanálfüvet. Ősszel bezárjuk az ágyás fedelét, így a fűszerek télen is növekednek, friss zölddel látnak el bennünket.
Az örökzöld fűszereket, így például a nemes babért még a téli hónapokban is kell öntözni, napsütéses időben – ezek a fűszerek gyakran sokkal inkább szenvednek a szárazságtól, mint a hidegtől. A melegkedvelő, egzotikus fajok, mint a gyümöcsillatú zsálya, a citromverbéna és a kámforbazsalikom már -3 °C-ban károsodnak. A levelek azonban már 0 °C-on kezdenek elfagyni, ekkor vigyük be őket a házba.
Keményebb hideggel sújtott helyeken a fiatal növényeknek, így pl. a rozmaringcserjének nem szabad kinn maradniuk télre. Ássuk ki őket a földből, tegyük cserépbe és hozzuk be hűvös, nedves helységbe.
Azok a fűszernövények, amelyeket a balkonon vagy a teraszon nevelgetünk, sokkal jobban ki vannak téve a hidegnek, mint az ágyásban növögetők. Ezért esetükben védenünk kell az érzékeny gyökereket. Különösen a kisméretű, ablakban elhelyezett ládákban élők fagynak el rövid időn belül. Ezt megakadályozhatjuk úgy, hogy az egészet egy második, nagyobb ládába helyezzük, majd a két láda között keletkezett rést szalmával, száraz lehullott levelekkel, kéreggel, mulccsal töltjük ki.
Annak érdekében, hogy a kakukkfű, az izsóp vagy a hegyi pereszlény minél tovább örvendeztessen meg minket, fedjük le a tövük körül a földet érett komposzttal vagy avarral.
Azok a fűszernövények, amelyek ősszel kerülnek elültetésre, könnyebben kifagyhatnak, ha megérkezik a hideg. Ezért ajánlott rendszeresen ellenőrizni őket, és a gyökérlabdát benyomni mélyen a földbe.