Így előzd meg: a fűszerkert ellen elkövetett 10 leggyakoribb kertészhiba

Így előzd meg: a fűszerkert ellen elkövetett 10 leggyakoribb kertészhiba

Vágjunk bele bátran, de a hibákat kerüljük el!

Egy takaros kis fűszerkert, fűszernövénysarok kialakítása és fenntartása nem ördöngösség, kertészként vétek lenne megfosztani magunkat ettől az igen hasznos és izgalmas tapasztalatszerzéstől, élménytől. Az is bátran belevághat, aki történetesen nem kertes házban él, esetleg korábban kudarcot vallott a próbálkozása

Nincs annál jobb érzés, mint amikor saját termesztésű, friss, zöld fűszernövényekkel tudjuk ízesíteni az ételeinket. Nem beszélve arról, hogy pénzt takaríthatunk meg, amellett, hogy a sokféle fűszernövény egészségesebb, változatosabb étrendet tesz lehetővé.

De hogyan fogjon hozzá az, aki korábban még sohasem kertészkedett? El lehet vajon sajátítani mindazt a tudást, ismeretet, ami a növények sikeres gondozásához szükséges? Írásunkban ehhez szeretnénk segítséget nyújtani azáltal, hogy ismertetjük a leggyakoribb hibákat, amelyeket a zöldfülű, tapasztalatlan kertészek elkövetnek a fűszerkertjük ellen. Hasznos tanácsokat osztunk meg azzal kapcsolatban is, hogyan lehet ezeket a hibákat elkerülni, megelőzni.

fuszerkert 10 leggyakoribb hiba 06

Vajon mennyire komplikált egy fűszerkert fenntartása?

Sokakat eleve elriaszt a fűszerkert megvalósításától az a gondolat, hogy ehhez mélyreható ismeretekre lenne szükség olyan dolgokkal kapcsolatban, mint például a talaj pH-értéke. Nos, szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy nem ennyire bonyolult a dolog. Mindenekelőtt kezdjük az alábbi egyszerű tippekkel:

1. Használjunk minőségi földkeveréket

Mindenekelőtt legyen otthon tápanyagokban gazdag, friss ültetőkeverék. Ha cserepes vagy virágládás fűszerkertet tervezünk, különösen fontos a minőségi ültetőközeg. Ha a talaj idővel kezd kimerülni, feljavíthatjuk kávézacc vagy apróra zúzott tojáshéj hozzáadásával.

A cél, hogy a fűszernövényeink földje kifogástalan minőségű, pH-semleges, szerves anyagokban gazdag legyen. Érdemes továbbá az erre alkalmas konyhai hulladékot komposztálnunk, így remek, tápdús talajt nyerhetünk a növényeinknek. A komposztálásról szóló korábbi hasznos írásaink:

fuszerkert 10 leggyakoribb hiba 07

2. Szerezzünk be előnevelt palántákat

Ha vásárolunk pár tasak fűszernövénymagot, elsőre úgy tűnhet, hogy ezzel sikerült nem kevés pénzt megspórolnunk. A magról való növénynevelésnek azonban számos buktatója van. Éppen ezért jobb, ha a kezdő kertészek egészséges, életerős palántákat szereznek be. Ráadásul egy-egy tasak a legtöbb esetben sokkal több magot tartalmaz, mint amennyi tő fűszernövényre a végén ténylegesen szükségünk lesz.

A palántákat beszerezhetjük faiskolákban, kertészeti áruházakban, a legtöbb piacon, illetve a hipermarketek kertészeti osztályán.

3. Kezdjük könnyen gondozható növénnyel

Csakúgy, mint a többi növény esetében, vannak fűszernövények, amelyek termesztése bonyolultabb, míg vannak könnyebben gondozható társaik. A bazsalikom például az egyik legegyszerűbben gondozható fűszernövény. Nem fogunk tehát csalódni, ha elsőként egy-két cserép erős, egészséges bazsalikompalántát szerzünk be.

fuszerkert 10 leggyakoribb hiba 03

4. Figyeljünk oda a helyes öntözésre

Azok, akik már hosszabb ideje tartanak szobanövényeket, hozzászokhattak a heti egyszeri, alapos öntözéshez. Sok fűszernövény esetében azonban szerencsésebb, ha napi rendszerességgel kapnak egy kevés öntözővizet.

Fontos ugyanakkor elkerülni a túlöntözést, mint ahogy az is lényeges, hogy a cserepek alján legyen vízelvezető nyílás, a talaj legyen könnyű, porhanyós, vízáteresztő képessége pedig kifogástalan. Nem árt továbbá, ha szórófejes flakonból vízzel időről időre megpermetezzük a fűszernövényeink lombját.

5. Gondoskodjunk elegendő fényről

Magától értetődik, hogy minden növénynek fényre van szüksége a gyarapodáshoz. Ha csak természetes fényt szeretnénk a fűszernövényeinknek biztosítani, úgy feltétlenül egy déli tájolású ablakba vagy napos verandára állítsuk a cserepüket.

Elegendő természetes fény híján alkalmazzunk mesterséges megvilágítást. A legtöbb fűszernövény kiválóan fejlődik például egy-egy erre a célra alkalmas fénycső fénye alatt.

6. Vágjuk vissza jól a fűszernövényt

Azért, hogy a bazsalikom sűrű, erős, bokros növekedésű legyen, már fiatalon kezdjük el a visszavágását. Ennek sikeréhez tartsuk szem előtt az alábbiakat:

  • Hogy a növény a jó kondícióját meg tudja őrizni, a legalsó leveleket ne vágjuk le; ezeket hagyjuk a növényen.
  • A növényt 6-8 cm magasra vágjuk vissza.
  • visszavágáskor ügyeljünk arra, hogy mindig egy-egy pár levélhónalj felett, ne pedig alatta ejtsük a vágást. (Azaz a növény tetejét lomb, ne pedig csupasz szárdarabok borítsák.)
  • Amint megjelennek, a virágrügyeket távolítsuk el.

Ha követjük a fenti útmutatót, a bazsalikom sűrű, tömött marad, és elkerülhetjük, hogy csúnyán felnyurguljon, felkopaszodjon. A virágrügyek és virágok eltávolításával elérhetjük, hogy a növény az energiáját dús lomb fejlesztésére fordítsa.

fuszerkert 10 leggyakoribb hiba 05

7. További népszerű növények beszerzése

Miután sikerült kiismernünk a bazsalikom igényeit, nyugodtan beszerezhetünk további, könnyen gondozható, viszonylag igénytelen fűszernövényeket, például az alábbiakat:

  • kakukkfű
  • menta
  • oregánö
  • rozmaring

Ezek előnye nem csupán az, hogy egyszerű a termesztésük, de az is, hogy sokoldalúságuknak köszönhetően nagy hasznukat vehetjük főzéskor a konyhában.

fuszerkert 10 leggyakoribb hiba 02

8. Ismerjük meg a különböző fajtákat

Amikor új növénnyel bővítjük a fűszersarkot, legyünk tisztában azzal, pontosan mit is vásároltunk. Például az oregánónak több alfaja is ismert, amelyek ízben eltérhetnek egymástól. Előfordulhat, hogy az egyik jobban a kedvünkre lesz, míg egy másikat szívesebben mellőzünk. A mentának szintén számtalan különböző faja ismert (borsmenta, fodormenta stb.), amelyek egymással nem felcserélhetők, ha egy-egy ételrecept pontos betartásáról van szó.

fuszerkert 10 leggyakoribb hiba 04

9. Akadályozzuk meg a fűszernövény inváziószerű elszaporodását

Bár a fenti tanácsok főként cserepes fűszerkertre vonatkoznak, fontos megemlítenünk, hogy aki a kertjébe, közvetlenül szabadföldbe ültet fűszernövényt, mindenképpen körültekintően járjon el. Vannak ugyanis fűszernövények, amelyek – ha nem avatkozunk közbe – úgy elterjednek a kertben, mint a gyom!

Éppen ezért ültetés előtt tájékozódjunk, hogy a kiválasztott fűszernövény mennyire invazív, azaz mennyire könnyen terjed. A menta például igen gyorsan képes elburjánzani az ágyásban, kiszorítva ezzel a többi növényt. Ezért legtöbbször célszerű inkább konténeres növényként tartanunk.

10. Tegyük el a felesleget későbbre

Eleinte nehéz elképzelni, de ahogy egyre bővülnek a gyakorlati ismereteink a fűszernövények gondozásával kapcsolatban, úgy nő annak az esélye, hogy a végén jóval több fűszernövényünk nő, mint amennyit ténylegesen fel tudunk használni. A növények egy részét persze elajándékozhatjuk, de nem árt azt sem megtanulnunk, hogyan tehetjük el a felesleget későbbre. A fűszernövények lefagyasztása, megszárítása, a zöldfűszeres ecetek és olajok készítése csak néhány a legnépszerűbb tartósítási módok közül.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR