A titok nyitja a talajban rejlik.
Szeretnénk aromás fűszernövényekkel ízesíteni ételeinket? Bármikor letéphetünk friss leveleket a saját fűszerkertünkből!
Sokan boltban vásárolnak cserepes zöld fűszert, hogy egyszerre jussanak friss ételízesítőhöz, és látványos zöld díszhez. Ezek a példányok azonban hamar elpusztulnak, a műanyag edényben ugyanis általában tőzeg található, ami önmagában nem tartalmaz tápanyagot. Egyszerű a megoldás, át kell ültetni őket tápdús földbe.
A fűszernövények általában virágzás előtt tartalmazzák a legtöbb aromaanyagot. A reggeli harmat felszáradása után vágjunk róluk hajtásokat, és laza csokorba akasszuk fel szellős, árnyékos helyen, vagy terítsük szét papírtörlőn. A fellógatott fűszer akár a kert dísze is lehet. Ha gyorsabban akarjuk szárítani a növényt, alacsony hőfokon tegyük be a sütőbe.
Cserepes tartás esetén könnyebb tekintettel lenni a fűszernövények eltérő igényére. Míg a rozmaring, zsálya, kakukkfű a sovány, száraz homoktalajjal is beéri, addig a lágyszárú snidling, petrezselyem, bazsalikom több nedvességre, tápanyagra vágyik.
Tippek
A tárkonyt, petrezselymet, bazsalikomot, kaprot, apróra daraboljuk fel, adagonként osszuk el a jégkockatartóban, öntsük fel vízzel és így tegyük a fagyasztóba. Így bármikor kivehetünk belőle egy-egy kockát, vagy amennyire szükségünk van.
A sztívia háromhetente szedhető levelei kalóriamentesek, és szárítva harmincszor édesebbek a cukornál. Napos helyen, de tűző fénytől védve neveljük. A fagyok elől menekítsük fedett helyre, vágjuk vissza kb. 5 cm-esre, és télen se engedjük kiszáradni a földet.