A 600 méter felett uralkodó bükk

A 600 méter felett uralkodó bükk

E magas fák a magas hegyekben válnak egyeduralkodóvá, de az egész országban megtalálhatók társulásokban. Makkja az embernek mérgező, az erdei állatoknak életmentő eleség.

600 méter fölötti magasságban a magyar középhegységekben a közönséges bükk vagy más néven európai bükk (Fagus sylvatica)  az uralkodó fafaj. Ennél alacsonyabban csak a csapadékosabb és hűvösebb Nyugat-Dunántúlon alkot tiszta állományokat, de országszerte megtalálhatók a bükkfák más fafajokkal vegyesen az északi lejtőkön, a mély völgyekben, a szurdokokban.

Kora tavaszi csodás virágok

A 25-35 méter magas fák zárt sűrű lombkoronája alatt cserjeszint nem alakul ki, viszont gazdag a kora tavaszi aljnövényzet, amely a bükkös lombfakadása előtti napfényes heteket használja ki a gyors induláshoz.

Porzós és a termős virágok, ugyanazon a fán

A bükk váltivarú egylaki növény. Későn fakad, a lombbal egyidőben jelennek meg a porzós és a termős virágok, ugyanazon a fán, de külön virágzatokban. Ezt a földről nézve aligha vesszük észre, de erdőszéleken, utak mentén néha találunk emberközeli ágakat.

Kínai bajusz és pillás levelek

A magas, egyenes, szürke törzsek jellegzetessége a ’kínai bajusz’ néven is emlegetett forradás a már elvesztett alsóbb ágak helyén. A fakadó lomb jellegzetessége a napsugarakat még valamennyire átengedő világos sárgászöld szín, a selymes fonák, a hullámos levélszél és a pillás levélél. A levelek később bőrszerűen vastagok, sötétzöldek lesznek, mély árnyékot vetnek.

Bozontos bükkmakk

A termés eleinte bozontos és zöld, majd barnán fásodó, négy kopáccsal nyíló tüskés kupacsba zárt háromélű makk. A tölgyfákénál lényegesen kisebb makkocskák nyersen az ember számára enyhén mérgezőek, de sok erdei állatnak fontos táplálékul szolgálnak. Régen a disznók makkoltatásánál is jelentős szerepe volt, és ínséges időkben az éhező emberek is fogyasztották.

Az egyik legértékesebb faanyag

A bükk fája nagyon értékes, furnérlemez és hajlított bútorelemek készítésénél nélkülözhetetlen, szép parkettát ad. Tüzelőnek is kiváló, a legjobb faszén alapanyag.

Honnan ered a bükk szó?

A magyar bükk szó számomra kézenfekvően a német Buche = bükk valamelyik germán őséből származik, de a nyelvészek szerint ez csak formai hasonlóság. Viszont a Buche, a Buch = könyv és буква = betű szavak nem véletlenül hasonlítanak egymásra, az őseurópai szlávok és germánok írtak a bükk sima szürke kérgére, illetve a bükkfából hasított írótáblákra.

bukk 600 m felett 02
Bükk erdőrészlet a sima törzsekkel

bukk 600 m felett 03
Bükk ágak helyén a jellegzetes 'kínai bajusz'

bukk 600 m felett 04
Bükk hím és nővirágai

bukk 600 m felett 05
Bükk porzós virágai

bukk 600 m felett 06
Bükk fakadó selymes és világos levelei pillákkal

bukk 600 m felett 07
Bükk fényes bőrszerű levele és az éredő termések

bukk 600 m felett 08
Bükk ágak gazdag terméssel

bukk 600 m felett 09
Bükk érett termései a téli havon

bukk 600 m felett 10
Bükk magoncok fényes sziklevelei

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR