3 tipp a bodza sikeres szaporításához

3 tipp a bodza sikeres szaporításához

Az első télen védjük a növénykét.

Gyorsan nő, szépek és illatosak a fehér virágai, mind a virága, mind a bogyója hasznosítható, és a utóbbit a madarak is kedvelik – egy szó, mint száz, érdemes bodzát ültetni a kertbe! Díszfaként különösen szépen mutatnak a pirosas levelű, rózsaszín virágú fajták.

A legegyszerűbben úgy jutunk bodzához, ha magunk szaporítjuk, például egy környékbeli bokorról. A dugványozásnál az alábbiakra kell odafigyelnünk:

1. Kora nyáron szedjünk dugványt

Miközben a bodza virágzik, már folyamatosan új hajtásokat hoz, amelyek a fény felé törekednek és nem végződnek virágzatban. Június végén, július elején a puha, lédús hajtások megkeményednek és dugványnak szedhetőek. Még növekedési fázisban vannak, gyorsan gyökereznek, de már fásodnak, nem száradnak ki olyan gyorsan. Kb. 15 cm hosszú hajtásvégeket vágjunk.

2. Őszig tartsuk nedvesen

A vágás után szedjük le a dugványról az alsóbb leveleket, csak egy vagy két levélpárt hagyjunk a csúcson. Az így előkészített dugványt kb. 5 cm mélyen szúrjuk palántaföldbe. Locsoljuk be és tegyünk rá egy átlátszó búrát, fedőt, akár zacskót. Ez utóbbi ne közvetlenül a leveleken feküdjön, kis pálcikákkal egyfajta sátrat készítsünk inkább. Tegyük az edényt árnyékos helyre és szellőztessük kb 2 naponta. A dugványok begyökeresedése szeptemberben várható.

3. Ősszel ültessük át, télen védjük

Védjük a növénykéket az első telükön, ültessük át őket egyenként egy kellően nagy cserépbe. Ügyeljünk arra, hogy a kis gyökereket ne sértsük meg. Állítsuk a fagyokig a cserepeket félárnyékos helyre és figyeljünk arra, hogy a föld ne száradjon ki. Itt már nem szükséges fedő, zacskó. Télen a tartók védett helyre kerüljenek, ha a növény nyugalomban van, nem károsítja őket az edény átfagyása sem, de az ingadozó hőmérséklet vagy egy nagyon korai tavaszi kihajtás végzetes lehet. Ilyen esetekben érdemes inkább egy pincében, fűtetlen garázsban átteleltetni a bodzát. Tavasszal kiültethető az új növény a kertbe.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR