Főzz dzsemet a bodza érett, fekete bogyóiból!

Főzz dzsemet a bodza érett, fekete bogyóiból!

Finom csemege.

A bodza virágát leggyakrabban szörpként használjuk fel, bogyója pedig kellemes lekvár vagy dzsem alapanyaga lehet. Balatonfüredi Szilviától  utóbbi, azaz a bodzadzsem készítéséről tudhatunk meg többet:

"Befőtteket, dzsemeket, lekvárokat kb. tizenöt éve készítek, de most csináltam életemben először bodzadzsemet. Az interneten kerestem hozzá receptet.

Kizárólag saját terméssel dolgozom. Esetleg ha nincs valami, akkor termelőtől szerzem be az alapanyagot. Az alapanyagot mindig frissen és egészségesen dolgozom fel, mert a több napos gyümölcs gyorsan erjedésnek indul és kisebb az esélye annak, hogy eláll a téli időszakban.

bodzadzsem fekete bogyokbol 02

Hozzávalók:

• 4 kg bodza
• 500 g cukor
• 3 csomag dr. Oetker 3:1-ben dzsemfix
• 1,5 l víz

Szükség van még egy tálra, egy villára, egy sima szűrőre, botmixerre, lábasra. Nagyon fontos a 19 cm-es teaszűrő, a lapos, széles fakanál, az eldobható konyharuha és persze üvegek, meg rávaló kupakok.

Ajánlom, hogy a saját ruhánk is sötét színű legyen, mert a bodza igen fogékony és sajnos nem lehetséges kimosni.

Így készül:

A bodzát villával lefejtem, esetleg ha nagyobb szár a szemek közé került, azt kézzel kiszedem. Ezt követően alaposan megmosom, majd botmixerrel egy tálban összeturmixolom. Felkészítem egy lábasban 1,5 liter vízzel főni. Kis lángon kb. 1 órán át főzöm. Utána egy 19 centiméter átmérőjű teaszűrőn szépen lassan fakanállal átpasszírozom. A maradék magokat kidobom. A leszűrt bodzalevet visszarakom a lábasban a tűzre és beleteszem az 500 gramm cukrot, valamint hozzáadom a 3 csomag dzsemfixet. Folyamatosan kavargatom addig, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor 370 ml-es üvegekbe töltöm, fedővel lezárom, majd 5 percre fejre állítom. Legvégül ládába pakolom plédek közé és másnapig abban tárolom. Végül megy a pincébe a többi befőtt mellé.

bodzadzsem fekete bogyokbol 03

Ezzel az eljárással készül a többi dzsem is, és két évig szokott elállni. Sajnos tovább nem tudom, mert elfogy nálunk. Pincében szoktam tárolni, nekem az a spájzom. A dzsemnek az a lényege, hogy hűvös helyen legyen, mert csak akkor tud kocsonyás maradni.

Nagyon finom palacsintában, süteményekben ugyanúgy, mint a többi dzsem felhasználása."

bodzadzsem fekete bogyokbol 04

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR