4 gyakori tartási hiba, amit a mikulásvirágunkkal elkövethetünk

4 gyakori tartási hiba, amit a mikulásvirágunkkal elkövethetünk

Előzzük meg a levélhullást!

Piros, rózsaszín, fehér fellevelű mikulásvirágok kínálják magukat a kereskedésekben, mi pedig boldogan hazavisszük őket. Otthon aztán a boldogság nem mindig tart sokáig, gyakran a növény levelei hullani kezdenek, mi pedig nem értjük, hogy mit rontottunk el.

Mutatjuk a 4 leggyakoribb tartási hibát!

1. Huzat

A mikulásvirág meleg, védett helyet igényel. A huzatot nagyon nem kedveli, ne tegyük huzatos ablakpárkányra, lépcsőházba vagy előszobába, ahol gyakran nyitogatjuk az ajtót. A Dél-Amerikából származó növény még a meleg huzatra is rosszul reagál. Ha a növény levelei sárgulnak, kókadnak, tegyük át egy másik helyre a mikulásvirágot! Amikor a kereskedésből hazavisszük, akkor is ügyeljünk rá, hogy jól be legyen bugyolálva, ne tegyük ki nagy hidegnek!

2. Túl hűvös hely

A mikulásvirág számára 18 és 22 °C között az ideális, ami egy kellemes szobahőmérséklet. Megsínyli, ha hosszabb ideig 15 °C alatt tartjuk, 10 °C alatt pedig már kritikussá válik a helyzet. Paradox módon a melegkedvelő karácsonyi növényt a szupermarketekben esetenként arra teljesen alkalmatlan, hűvös, huzatos helyen árulják. Ne csodálkozzunk, ha ezeknek a növényeknek aztán nagyon gyorsan lepotyognak majd a levelei.

mikulasvirag negy tartasi hiba 02

3. Túl kevés fény

A mikulásvirág sok fényt, világosságot kedvel, de a közvetlen napsütést kerüljük. A legjobb ezért, ha ablakpárkányra tesszük (de ne huzatosra!). Persze télre jut a legkevesebb természetes fény, ami megnehezíti a dolgunkat, de ha túl sötétre helyezzük a növényt, a levelek lehullatásával fog reagálni.

4. Túlöntözés

A mikulásvirágot inkább többször kevesebbet locsoljuk, mint egyszer alaposan. Amíg a közeg felszíne nem szárad ki, ne öntözzük újra. Ideális, ha az orchideához hasonlóan, a gyökérlabdáját egy-két hetente bemerítjük vízbe és megvárjuk, amíg a föld átázik, majd jól lecsöpögtetjük. Télen a virágzás során nem szükséges tápoldatozni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR