Így borul újra virágba a mikulásvirág – nem is olyan ördöngösség

Így borul újra virágba a mikulásvirág – nem is olyan ördöngösség

Színes fellevelek karácsonyra.

A kutyatejfélék családjába tartozó mikulásvirágok (Euphorbia pulcherrima)  minden kertészetben, virágboltban és hipermarketben megjelennek az adventi időszakban. Karácsonyra sok lakásba kerül a színes fellevelekkel (ez tehát nem a valódi virágja) díszítő növényből. Az ünnepek elmúltával azután sok növény a kukában vagy a komposzthalmon landol, mert tönkremegy. Pedig nem is olyan nehéz újra virágzásra bírni!

mikulasvirag nem ordongosseg 02

Tanuljuk meg ezt a szót: fotoperiodizmus

Egy kis háttértudással a növény a következő évben is virágzásra serkenthető, elegendő ismernünk a trópusi cserje eredeti életkörülményeit és igényeit. A legfontosabb a fotoperiodizmusnak nevezett jelenség, azaz a növények reagálása a nappalok és éjszakák viszonylagos hosszúságára. Ahogy számos trópusi növény, úgy a Közép-Amerikából származó mikulásvirág is úgynevezett rövidnappalos növény.

Ezért szüksége van egy ideig napi több, mint 12 órányi sötétségre, így ösztönzhetjük az új virágok képződésére. A természetes élőhelyén így alkalmazkodik - az Egyenlítő közelében az évszaktól függően a nappalok és az éjszakák valamivel hosszabbak vagy rövidebbek, mint 12 óra, az Egyenlítő vonalában viszont egész évben pontosan 12 óra egy napszak.

Az Egyenlítő közelében nincsenek jól elhatárolható évszakok, csak egy gyakran esős és egy másik, száraz időszak. Az ún. virágindukció során, a rövidnappalos fázisban – ami a trópusi télnek felel meg – hozza a mikulásvirág az új virágrügyeket, amelyek aztán akkor nyílnak ki, amikor az éghajlat a legmegfelelőbb a virágzáshoz.

mikulasvirag nem ordongosseg 04

Otthoni szimulátor

Amennyiben szeretnénk, hogy a mikulásvirágunk újra virágozzon, ezeket a fényviszonyokat kell szimulálnunk. Arra kell törekednünk, hogy a rózsaszín, fehér vagy piros felleveleket megőrizze a karácsony elmúltával is, ameddig csak lehet.

Ez legkönnyebben úgy sikerülhet, hogy a lehetőség szerint legmelegebb, legvilágosabb helyen tartjuk és mérsékelten, de rendszeresen langyos vízzel öntözzük, esővízzel permetezzük. Ideális körülmények között a fellevelek egészen február végéig színesek maradnak. Február végétől áprilisig jelentősen csökkenteni kell az öntözést, így a növény nyugalmi fázisba kerül.

Április végén a növény nagyságától függően 15-20 cm-t visszavágunk, és lassan növelni kezdjük az öntözés mennyiségét. Ügyeljünk arra, hogy a mikulásvirág nagyon érzékeny a pangóvízre, így ne álljon a gyökere vízben!

Májustól ismét erősebben öntözzük a növényt. Lehetőleg világos, de nem direkt napsütéses helyre állítsuk, és szeptember közepéig hetente folyékony tápoldattal kezeljük, amit az öntözővízhez keverjünk.

mikulasvirag nem ordongosseg 03

Indul az ősz

A természetes rövid nappalok, amik mellett a virágrügyek képződnek, a mi szélességi körünkön szeptember 22-én, az ősz kezdetével indulnak. Ekkor vigyük a növényt egy világos, meleg helyre, ahol kizárólag a nappali természetes fény világítja meg.

Fontos, hogy ne nyitogassuk rá a szobaajtót naplemente után, és hogy ne legyenek olyan mesterséges fényforrások, amelyek bevilágítanak az ablakon mert még a kevés mesterséges fény is felborítja, megzavarja a virágzást. Tökéletes egy olyan helység is, amely külső árnyékolóval rendelkezik.

Amennyiben nincs erre alkalma szobánk, akkor azt is megtehetjük, hogy szeptember közepétől 8 héten át, minden nap 12 órán keresztül lefedjük egy nagy kartondobozzal, vagy fekete fóliával a növényt. Kb. 8 hét rövidnappalos fázis után a virágképződés befejeződik, és megjelennek az új, színes fellevelek. A növényt visszavihetjük a szobába, és gyönyörködhetünk a karácsonyi szépségben.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR