Így metsszük meg a mikulásvirágot, hogy évekig gyönyörködhessünk benne

Így metsszük meg a mikulásvirágot, hogy évekig gyönyörködhessünk benne

Érzékeny a vízellátásra.

A mikulásvirágot sokan pusztán ünnepi dekorációként használják és kidobják, amint elveszíti díszítő felleveleit vagy senyvedni kezd. Pedig némi ápolással akár évekig is díszítheti a lakást ez a szép növény. Ahhoz, hogy sokáig gyönyörködhessünk benne, rendszeresen vissza kell vágni a hajtásait – így marad életerős és formás.

mikulasvirag igy metsszuk meg 02

Óvatosan a tejnedvvel!

Most biztosan sokan felkapják a fejüket: metszeni a mikulásvirágot? Mi szükség erre? Nos, ha nem úgy kezeljük, mint karácsonyi dekorációt, amit eldobunk, amint vége az ünnepeknek, akkor hosszú ideig is élhet nálunk! Eredeti élőhelyén ugyanis akár 6 méter magasra is megnövő cserje, amelynek szára fásodik – ha mi is tovább neveljük, évről-évre nagyobb és terebélyesebb növényünk lesz.

mikulasvirag igy metsszuk meg 05
Forest and Kim Starr

Lágy hajtásai meglehetősen puhák, könnyen összenyomhatók. Ezért a metszéshez használjunk éles metszőollót és lehetőleg kesztyűt, mert megvágva a növényt tejszerű, fehér nedvet ereszt (hiszen a kutyatejfélék közé tartozik!), amely bőrirritációt okozhat. Közvetlenül a vágást követően egy rövid ideig tartsuk lángba a sebzett felületet, így meg tudjuk állítani a tejnedv folyását.

mikulasvirag igy metsszuk meg 04
Forest and Kim Starr

Vízből a túl sok és túl kevés is megárt

Nem ritkák az elszáradt hajtások, ugyanis a növény nagyon érzékeny a vízellátásra: a felesleges víz mellett hervadni kezd, de ugyanerre az eredményre vezet a kiszáradt földlabda is. A túl nedves földlabdát csomagoljuk vastagon papírtörlőbe, így szárítsuk ki, a túl szárazat pedig merítsük addig vízbe, amíg már nem jelenik meg több buborék. Azokat a hajtásokat vágjuk le, amelyek nem térnek ezután sem magukhoz Azokat az ágacskákat is vágjuk le, amelyek sérültek, keresztezik egymást, berepedtek, vagy túlságosan kilógnak.

Akkor is célszerű visszavágással formába hozni a növényt, ha egyoldalú megvilágítás miatt aszimmetrikusan nő, vagy letörnek a hajtásai, netán kártevők, kórokozók fertőzése miatt kellett néhány hajtástól megválnunk.

mikulasvirag igy metsszuk meg 03

Formába hozó metszés

Főként túl sötét helyen tartva hamar deformálódnak, a formájuk szétesik, és halvány, hosszú, nyurga, vékony hajtásokat fejlesztenek. Mivel ezek remek kiindulópontjai a kártevők, kórokozók fertőzésének, habozás nélkül szabaduljunk meg tőlük! Ezt követően helyezzük is át a növényt – világos, meleg, de nem túl nyirkos helyre.

Amennyiben nem tetszik nekünk a növény formája, növekedése, vissza is vághatjuk teljesen a hajtásokat, akár a fás részekig is. Új hajtásokat fog hozni, és néhány héttel később már bokrosabb lesz, mint korábban. Ha több évig nevelgetjük, akkor virágzás után vágjuk vissza és minden hajtást rövidítsünk meg a felére. Ezt először márciusban tegyük meg, amikor a napsütés már intenzívebb és a hajtások könnyebben kifejlődnek. Metszés után ültessük át, májustól már a kertbe is kivihetjük világos, de tűző naptól mentes helyre.

Korábban írtunk róla:

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?