5+1 praktikus tipp a palántaneveléshez

5+1 praktikus tipp a palántaneveléshez

Márciusban érdemes otthon palántát nevelni, mert a felcseperedő zöldségek és virágok épp a fagymentes április végére, májusra lesznek készen, kiültethető fejlettségben. A hobbikert.hu praktikus tippjei.

A praktikus tippek, amelyekkel örömtelivé és haladóssá válik a palántanevelés munkája:

1. Gyűjtsük össze a tavalyi kisebb cserepeket, amelyek alkalmasak lesznek az palántamagok elvetésére. Csap alatt tisztítsuk meg őket. Fontos, hogy minden cserépnek legyen lyuk az alján, hogy a felesleges víz elfolyhasson. Ugyanezen okból minden alá keressünk egy alátétet is, nehogy az cserépből kifolyó sáros víz tönkretegye az asztalt vagy később az ablakpárkányt.

Palántanevelés

2. Bevonhatjuk a gyerekeket is a munkába, hogy gyorsan megértsék a magok-növények- termések összefüggéseit. A gyerek számára egy palánta olyan fontossá válhat, mint egy pici hobbiállat, amelyet gondozni, táplálni kell. Hagyjuk, hogy kialakulhasson a kötődés! Így később sokkal könnyebb lesz a zöldségek elfogadtatása az ebédlőasztalon. Kerti munkához aranyos pici kézvédő kesztyűket vehetünk a gyerekeknek.

Bevontuk a gyerekeket is

3. A palántázáshoz vegyünk általános virágföldet. A kerti talaj is alkalmas lenne a növénynevelésre, de sokkal rosszabb arányban csíráznának ki benne a magvak, a talaj sokféle fertőzést okozó élőlénye miatt. Jobban járunk tehát a laza szerkezetű, szinte steril virágfölddel, amelynek ráadásul pontosan ismerjük is a tápanyagtartalmát, ami a zacskón szerepel.

Mi szerepel a zacskón?

4. Ha a cserepeket megtöltöttük földdel, akkor a virágföldet egy kissé tömöríteni kell. Erre bármilyen tompa dolgot használhatunk, akár az ujjainkat is. A képen egy kis játékkalapácsot használunk, amelynek a nyelével a magoknak szánt ültetőlyukat fúrhatjuk ki. A magokat általában kb. 3 cm mélyre érdemes a földbe temetni. Ha már a lyukakban vannak a magok, temessük be őket.

Palántanevelés

5. A vetőmagos tasakokon követhetjük a képes útmutatót. Ez többet ér, mint bármi más tájékozódás, ugyanis az ültetési idő és sűrűség mindig az adott fajtára vonatkozik, nem csak úgy általánosságban a zöldségekre és virágokra. Mindig nézzük meg a magvak lejárati dátumát is. Ültethetünk persze lejárt magvakat is, ha nincs nagy kockázat, csak ne számítsunk arra, hogy minden mag ki is fog csírázni. A magvak folyamatosan veszítik el az idő múlásával a csírázóképességüket, úgyhogy egy tavalyi mag még jó eséllyel részben csírázásra fogható.

Mi van a zacskón?

+1 tipp: A cserepekre alkoholos filccel írjuk rá, hogy mit vetettünk, mert minden más megoldás (zászlócskák, címkék stb.) meglepően gyorsan eltűnik. Annál nincs rosszabb, minthogy véletlenül olyasmit ültetünk, amelyre nincs szükségünk, és a termést később nem tudjuk hasznosítani. A pontos nyilvántartásért később még hálásak leszünk önmagunknak.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?