7 fácska az erkélyre, amik akár dézsában is nevelhetőek

7 fácska az erkélyre, amik akár dézsában is nevelhetőek

Kis hely, nagy árnyék.

Természetes árnyékot varázsolhatunk az erkélyre, teraszra vagy a balkonra fák segítségével. Egyes fajok inkább magasra nőnek, mint szélesre, jól mutatnak ezeken a kis helyeken is. Változatos növényekből választhatunk, egyesek gyümölcsöt is teremnek, mások méhlegelőt jelentenek, virágukkal díszítenek vagy a belátást gátolják.

1. Gömbkoronájú páfrányfenyő (ginkgo)

Lassan növekszik, igen mutatós a magas törzsével és gömb alakú koronájával, valamint érdekes, legyezőszerű leveleivel. Meleg, világos helyen érzi jól magát, ideális számára a napos vagy félárnyékos balkon. A fiatal fánál ügyeljünk arra, hogy ne tegyük tűző napra, mert érzékeny a megégésre. Kb. 1-1,5 m magasra nő. Nincs szüksége sok vízre, de a földje legyen mindig nedves. Érdemes 14 naponta trágyázni és 2 évente nagyobb cserépbe ültetni.

Nem teljesen télálló, a gyökereit védeni kell a fagytól. A legjobb, ha egy telelőhelyre visszük, ahol, max. 5 °C van, különben a fácska túl korán kihajt majd tavasszal.

het facska erkelyre 01

2. Hinoki hamisciprus

Olyan balkonra ajánlható, ami alig kap napfényt, de kis területekre is jó választás. Az örökzöld kevés törődéssel beérni, lassan növekszik, akár 1,2-3 méter magasra is nőhet.

Viszonylag igénytelen, szélvédett, árnyékos-félárnyékos helyen is megél. Biztosítsunk számára elegendő mészben szegény vizet és tavasszal tápoldatozzuk. Ha nem tesszük szeles helyre, akkor meglehetősen jól bírja a telet, de érdemes a gyökérlabdát a cserép alá tett fa vagy hungarocell alátéttel védeni, a talajt kéregmulccsal takarni.

het facska erkelyre 02
F. D. Richards

3. Törpe mandula

Magas törzs, szépséges, rózsaszín virágok: a mandulafácska tavasszal igazi látványosságot ígér a balkonra. Április-májusban bontja szirmait. A fácska 150-180 cm magasra nőhet. Napos-félárnyékos, széltől védett helyre tegyük.

A balkonon nevelt növény ágait a virágzást követően rögtön felükre vágjuk vissza annak érdekében, hogy a következő évben is gazdagon virágozzanak. Az első évben érdemes télre takarni, de a mandulafa általánosságban télálló.

het facska erkelyre 03
Maja Dumat

4. Havasi törpefenyő

Nem nő túl magasra, inkább széltében terjedelmes a havasi törpefenyő. Az örökzöld törpe változata rózsaszín tobozokkal díszít. Mindenféle talajban és helyen jól érzi magát, amíg elegendő napfényt kap, még a szél sem zavarja. Ha már megnőtt, alig igényel törődést, időnként átültetésre szorulhat.
Egészen -35 °C-ig télálló. még a legkeményebb teleket is bírja.

het facska erkelyre 04
Babij

5. Díszalma

Ez a kis gyümölcsfa sok hobbikertész álma. A ’Tina’ fajta különösen kedvelt, május-júniusban hozza fehér virágait. Kis, sötétpiros gyümölcseit a madarak is kedvelik, de zselé, lekvár is készülhet belőle. Napos, félárnyékos helyen érzi jól magát, tápanyagban gazdag laza, de nedves talajban.

Az időjárástól függően hetente öntözzük. A jól begyökeresedett fácska csak a tartós szárazság idején igényel kiegészítő vizet. Ősszel az elhalt hajtásokat távolítsuk el, A növény a kemény teleket is túléli, de érdemes némi téli védelemről gondoskodni.

het facska erkelyre 05
Bruce Kirchoff

6. Törpe körte

A 150-180 cm magasra növő törpe körtefa szeptemberben hozza sárgászöld lédús, édes gyümölcseit. Napos vagy félárnyékos helyre tegyük. Tápanyagban gazdag, nedves talajt igényel. A meggyökeresedett fákat már nem kell öntözni, csak tartós szárazság esetén.

-15 °C-ig télálló., de csak akkor, ha a cserepet szigeteljük és a földet mulccsal takarjuk.

het facska erkelyre 06
Living in Monrovia

7. Citromfa

Mediterrán hangulatot varázsol a balkonra a citromfa, ráadásul kellemes illatot is árasztanak a krémfehér virágok. Ha jól érzi magát, akár 3-5 m magasra is megnőhet. Napos helyet igényel, ezért déli fekvésű erkélyre ajánlott. Rendszeresen tápozzuk speciális tápoldattal, a szüret után pedig metsszük formára a koronáját. Nem télálló, világos, meleg helyen kell átteleltetnünk.

het facska erkelyre 07

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR