Ismered a gyönyörű virágpompával díszítő sárgaszarvot?

Ismered a gyönyörű virágpompával díszítő sárgaszarvot?

Tűri a hideget, meleget.

A nálunk szinte ismeretlen, sárgaszarvnak, sárgakürtnek vagy kínai gesztenyének (Xanthoceras sorbifolium)  is nevezett cserje, kis fácska meglehetősen kevés törődéssel is beéri. A legtöbb egzotikummal ellentétben nem támaszt speciális igényeket sem. Természetes élőhelye Kína északnyugati része, ahol szélsőséges körülményeket is el kell viselnie: akár 40 °C-os forró nyarat, vagy fagyos, jeges -40 °C-os telet. A növény jól tolerálja az aszályos időszakokat is.

sargaszarv gyonyoru viragpompa 02
William Herron

Csak meglehetősen későn, kb. 1830 körül gyűjtöttek magot a növényről Kínában, és 38 évvel később érkezett meg Párizsba, ahol ültetni és termeszteni kezdték. Kínában igen kedvelt fa, gyakran telepítik városi területekre, főként Pekingben, nálunk viszont szinte ismeretlen, és csak néha érhető el faiskolákban, kertészetekben.

sargaszarv gyonyoru viragpompa 03
Wendy Cutler

Pedig nagyon szép a májusi virágzása, a virágok szinte még a leveleket is eltakarják. A 2-3 cm átmérőjű virágok 5 fehér sziromlevéllel rendelkeznek, közepük sárga, 10-20 cm hosszú füzérekbe rendeződnek. Díszértéke és könnyen nevelhetősége miatt népszerűvé válhatna akár utcai faként, akár a kertekben. Érdekesség, hogy a levele, virága és magja is ehető.

sargaszarv gyonyoru viragpompa 04
Wendy Cutler

sargaszarv gyonyoru viragpompa 05
Wendy Cutler

sargaszarv gyonyoru viragpompa 06
Wendy Cutler

sargaszarv gyonyoru viragpompa 07

Bevezető kép: William Herron

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR