9 fontos tavaszi teendő a ház körül

9 fontos tavaszi teendő a ház körül

Beköszöntött a várva-várt tavasz, itt az ideje, hogy felkészítsük a kertünket a melegebb időjárásra. 

Az ereszcsatornák és folyókák kitisztításától kezdve a gyep gondozásáig számos teendő vár ránk: a tavaszi munkákkal elérhetjük, hogy a kertünk ismét csúcsformába lendüljön. Íme 9 pontból álló listánk arról, milyen villámprojektek révén készülhet fel a lelkiismeretes kertész az elkövetkező hónapokra!

1. Az ereszcsatorna, a függőleges lefolyók és a folyókák kipucolása

Hamarosan eljön a heves tavaszi záporesők, felhőszakadások időszaka, amikor is rövid idő alatt tetemes mennyiségű csapadék hull a földre. Az eldugult ereszcsatornák és folyókák megakadályozzák, hogy a víz akadálytalanul elfolyjon a kert területéről. A feladat elvégzéséhez szükségünk lesz létrára, munkáskesztyűre, valamint jó pár szemeteszsákra, amelyekbe összegyűjthetjük a hideg hónapok alatt felgyülemlett és összetapadt faleveleket, valamint egyéb darabos törmeléket, szemetet. A művelet végefelé a kis darabos hulladék eltávolításához bevethetünk egy locsolótömlőt is.

9 tavaszi teendo 01

2. Az ereszcsatorna karbantartása

Az ereszcsatorna kitakarítása remek alkalmat nyújt egyben arra, hogy ellenőrizzük, nincs-e rajta sérülés. Vizsgáljuk meg, esetleg kilyukadt-e valahol. Ha csöpög, javítsuk ki a hibát: speciális javítószalaggal, odaszegecselt, majd sziloplaszttal megerősített lemezdarabbal megszüntethetjük a problémát. Ha a sérülés kiterjedt, szükség lehet az egész csatornadarab cseréjére. Vessünk egy pillantást a tetőcserepekre is: ha valemelyik cserép hiányzik vagy sérült, hívjunk szakembert.

9 tavaszi teendo 02

3. A kert nagytakarítása

Az udvar és a kert nagytakarítása a tavaszvárás elengedhetetlen lépése. Mindenekelőtt gyűjtsük össze a lehullott faleveleket és letöredezett ágakat. A fűre szórt avarral a  pázsitot is feljavíthatjuk, plusz tápanyagokhoz juttathatjuk. Ideális az idő a kerti dísz- és gyümölcstermő cserjék és fák megmetszésére is. Ahhez a művelethez használjunk tiszta, éles metszőollót, a vastagabb ágakhoz pedig átvágó ollót vagy kézifűrészt. Fontos, hogy a munka során vigyázzunk a testi épségünkre és viseljünk megfelelő védőfelszerelést.

9 tavaszi teendo 03b

9 tavaszi teendo 04

4. A falfelületek lemosása

Az arra alkalmas falfelületeket magasnyomású mosóval tisztítsuk le. Hagyjuk, hogy a felületre felvitt tisztítószer pár percig hasson, majd mossuk le a felületet. Munka közben lassú mozdulatokkal haladjunk, egyszerre csak egy kisebb területre összpontosítsunk. Tartsuk szem előtt, hogy a magasnyomású mosók károsíthatnak bizonyos típusú burkolatokat és téglát, ezért a legalacsonyabb álláson kezdjük a munkát, majd lassan növeljük a nyomást.

5. Gyepápolás: gyepszellőztetés, talajlazítás

A tavasz ideális időszak a pázsit gondozásához. Az első vagy második fűnyírás után gereblyézzük át és szellőztessük meg a gyepet. Gereblyével vagy lombseprűvel gyűjtsük össze a gyepfelületről az elszáradt füvet. Ezzel biztosítjuk, hogy a fű meg tudjon újulni. Ezt követheti a gyepszellőztetés. Ehhez használjuk gyepszellőztető gépet vagy vasvillát.

9 tavaszi teendo 05

6. Gyeptrágyázás, utófüvesítés

Soha ne becsüljük alá a trágyázás és az utófüvesítés erejét. Ezzel nem csupán ellenállóbb, erősebb lesz a pázsit, de sokkal sűrűbb és élénkzöldebb is. A különbözű fűfajtákhoz különböző műtrágyák állnak rendelkezésre, válassszunk tehát a pázsitunkhoz legmegfelelőbbet. Mindenképpen olvassuk el a csomagoláson feltüntetett útmutatót a helyes adagolás tekintetében.

9 tavaszi teendo 07

7. Talajjavítás

A legjobb már tavasszal megkezdeni a kert talajának a feljavítását. Először is kézzel távolítsuk el az épp kihajtott gyomokat, majd juttassunk ki szerves vagy műtrágyát. A trágya fontos tápanyagokkal gazdagítja ta talajt, ami által életerősebbek, egészségesebbek lesznek a kultúrnövényeink. De még mielőtt bármilyen szerrel kezelnénk a kertet, ellenőrizzük a talaj pH-értékét. Ha kevesebb mint 6,2, kiegyenlítésül még egy kis meszet is dolgozzunk a talajba.

8. Gyommentesítés

A legjobb a gyomnövényeket már akkor kiirtani, amikor épp kibújnak a földből. Ne várjuk meg, amíg az egész kertben elterjednek, mivel ilyenkor már szinte esélytelen felvennünk velük a harcot. Kézzel vagy kézi gyomláló eszközzel lehetőleg gyökerestül húzzuk ki a gaz növényeket. Az ún. posztemergens herbicidek, állománykezelő gyomirtó szerek hatásosak lehetnek a gyomokkal szemben, de arra ügyeljünk, hogy a permetből ne jusson a kultúrnövényeinkre vagy az utófüvesítés alatt lévő pázsitra.

9 tavaszi teendo 09

9. Terasz, belső udvar

Ellenőrizzük a teraszunk állapotát. Ha a fából készült korlát vagy fa padlólap sérült, javítsuk ki. A teraszburkolatot seprűvel, slaggal takarítsuk le. Ha egy ideje már elhanyagoltuk a felületkezelést, most bepótolhatjuk az elmaradást. Megfelelő tisztítás, alapozás után ecsettel hordjunk fel két réteg felületkezelő olajat. Ezzel az eljárással eredményesen megelőzzük a fa nedvességfelvételét és berepedezését.

9 tavaszi teendo 08

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR