A 3 leggyakoribb hiba, amit a kerti mályvacserje metszése során elkövethetünk

A 3 leggyakoribb hiba, amit a kerti mályvacserje metszése során elkövethetünk

Február vége az ideális időpont. 

A kerti mályvacserje (Hibiscus syriacus) metszése kulcsfontosságú lépés a dús virágzású bokrok eléréséhez. Mindazonáltal, egy kis tudatlanság vagy figyelmetlenség könnyen kárt tehet ebben a gyönyörű növényben. Ismerjük meg a három leggyakoribb hibát, amelyeket elkerülve biztosíthatjuk mályvacserjénk egészségét és virágdíszét. A növény jól tűri a metszést, azonban nem mindegy, hogy az mikor és hogyan történik.

A visszavágás során kerüljük el az alábbi, leggyakoribb hibákat:

1. Rögtön a virágzás után metszünk

A mályvacserje virágai szeptemberig nyílhatnak, nem szabad az elvirágzás után azonnal hoznunk a metszőollót. A metszés ilyenkor az új hajtások növekedését serkenti, ami nem kívánatos, ezek ugyanis a hideg télben könnyen magfagynak. Azok a hajtások, amelyek őszig nem teljesen érnek be, egyébként is nagyon gyorsan elfagynak. Ezért tavaszig, legalább február végéig várjunk a metszéssel. Ilyenkor jól látható az ágszerkezet, gyorsan gyógyulnak a sebek, ezért mielőtt a bokor újra kihajt, vágjuk vissza az ágakat.

2. Túl erősen metszünk

A mályvacserje viszonylag lassan nő. Ha túl erősen vágjuk vissza, akkor hosszú időbe telik, amíg eléri a kívánatos magasságot. Ilyenkor erősen kihajt, a hajtások sűrűn nőnek, ahhoz, hogy a korona szellős maradjon, nyáron utána kell metszeni a növényt.

Túl erős metszésnél a növény nyáron alig hoz virágokat, azonban az utána következő évben ismét gazdagon ontja azokat. A mályvacserje hajtásai általában V alakban elágazódnak, majd két egyforma hajtás nő tovább. A ritkításnál vágjuk vissza az elágazáshoz közel az egyiket. Általánosságban igyekezzünk megszabadulni a befelé növő, túlkoros, túl vékony, egymást zavaró ágaktól.

3. Egyáltalán nem metszünk

Rendszeres metszés nélkül a mályvacserje egyre sűrűbb és kezelhetetlenebb lesz, alig virágzik. Az így elburjánzott bokrot meg kell fiatalítanunk, a hajtásokat 30-40 cm-re visszavágva, a külsőket erősebben, mint a belsőket.

A kerti mályvacserje metszése nem csupán egy szükséges teendő; művészet és tudomány határmezsgyéjén egyensúlyozó kertészeti gyakorlat. A fenti hibák elkerülésével nem csak a növényünk életét hosszabbítjuk meg, de a kertünk szépségét is fokozzuk. A mályvacserje metszése így válik a kertünk ékkövének gondozásában elengedhetetlen rituálévá.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR