A bab gyógyítja a pattanásokat

A bab gyógyítja a pattanásokat

Ki gondolta volna, hogy a bab nem csak ehető, hanem gyógyító is. Még teát is főzhetünk a hüvelyéből.

A csak nevében közönséges bab nemcsak ételeink ízét gazdagíthatja, hanem kiváló gyógyhatással bíró növény is. Ki gondolta volna, hogy teaként vagy őrleményként is az ember segítségére siethet!

Dél-Amerikából származó, a pillangósvirágúak családjába tartozó, egyéves kultúrnövény. Szinte minden veteményeskertben megtalálható, csírázáskor magas hőre van szüksége, a májusi fagyok után ültethető.

bab hatoanyagok 02

Gyökerén a hüvelyesekre jellemzően gyökér-gümőcskék nőnek. A hüvelyes növények magas fehérjetartalmának és talajjavító hatásának oka a nitrogéngyűjtő baktériumok jelenléte.

Szára gyorsan növő, elágazó és nem csavarodó. A hajtásvégeken kapaszkodásra alkalmas kacsok találhatók. A fiatal kacsok a támasztékra gyorsan felcsavarodnak, ez a jelenség pl. a borsón és a szőlőn is megfigyelhető. Többféle változata ismert, középső levelei szív alakúak, az oldalsók ferde tojásdadok, ép szélűek. Virágai júliustól szeptemberig folyamatosan nyílnak, termése hüvely, a magvak magas fehérje és foszfortartalmúak.

bab hatoanyagok 04

Az értékes hatóanyagot a magvak kifejtése után visszamaradó szárított hüvely adja. A tarkázott hüvelyű babok kivételével bármilyen kívül fehér, belül halvány csillogó babhéj felhasználható drogként. Íze, illata a babra jellemző, júliustól szeptemberig gyűjthető.

bab hatoanyagok 05

Kémiai alkotórészei a kovasav, krómsavas sók, foszfor, kálium, cellulóz, aminosavak és C-vitamin.

Vérnyomáscsökkentő, szívműködést serkentő, enyhe vízhajtó, aceton-csökkentő, vércukorszint-csökkentő hatása van. Ezen kívül vesehomok, vesekő képződésének megelőzésére fogyasztják. Magas vérnyomás esetén galagonyalevéllel együtt javasolják.

Teáját legfőképpen vércukorszint-csökkentő teakeverék alkotórészeként isszák. Fehér babhéj, kukoricabajusz, kecskeruta, feketeáfonya-levél egyenlő arányú keverékét készítik és fogyasztják.

Külsőleg: a bab magtermését megőrlik, bablisztet készítenek, majd vízzel sűrű masszát kevernek belőle, pattanások kelések érlelésére borogató-szerként alkalmazzák.

A közönséges babot gazdasági növényként termesztik, hasznos fehérjeforrás nemcsak az emberek számára, hanem az állatok takarmányozásában is.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR