Tűzbabbal futtatott indiánsátort növesztettünk a kertben

Tűzbabbal futtatott indiánsátort növesztettünk a kertben

Hogyan hozhatnánk létre egy aranyos, gyerekjátéknak is kiváló kuckót a kertben? Nem kell hozzá más, mint pár hosszú karó és egy marék babszem. Nézd meg fotókon a 7-8 hetes 'építkezést'!

A tűzbabbal futtatott sátor nagyszerű árnyas játszó- és búvóhelyet biztosít a gyerekeknek a napütéses, nyári hónapokban. A kert későbbi díszévé váló sátor erős váza tökéletes támaszt ad a felfelé törekvő, növekvő tűzbabnak, amelynek a termése ehető, így elmondhatjuk, hogy amennyire dekoratív a kész sátor, pont annyira hasznos is.

A sátrat felállíthatjuk a veteményesben, vagy akár a kert egy kihasználatlan szegletében is, ahol jó vízelvezetésű a talaj. Magasságával ideális kontrasztot alkot az őt körülvevő acsonyabb növényekkel. A legideálisabb időpont a vetésre május vége, június eleje.

tuzbabsator 01

Hogyan készül a babfuttató sátor?

Mindenekelőtt szükségünk lesz 5-6 db hosszú, legalább 180 cm magas, masszív bambuszrúdra, kerti kötözőre, valamint a vetéshez piros virágú futóbabra (Phaseolus coccineus), amely erőteljes növekedésű kúszónövény.

tuzbabsator 02

A futóbab kerítések befuttatására is alkalmas, és ahogy már említettük, kifejtve étkezési célra is felhasználhatjuk.

Kör alakban, ferdén szúrjuk le a rudakat. Ott, ahol a sátor bejárata lesz, hagyjunk egy kicsit nagyobb távolságot a rudak között.

A rudak felső végét kerti kötözővel szorosan kötözzük össze. Zsineget, szigetelőszalagot is használhatunk, a lényeg, hogy a sátor ne essen szét se  szeles időben, se a gyerekek heves játéka közben.

tuzbabsator 04

tuzbabsator 05

Rudanként 2-4 babszemet ültessünk el a rudak tövénél kb. 4-5 cm mélyen, majd öntözzük meg.

tuzbabsator 03

A bab kb. 1 hét múlva kikel. A fiatal hajtásoktól igyekezzünk távoltartani a meztelen és a házas csigákat.

tuzbabsator 06

Amikor a bab kezd felfutni a rudakra, segítsünk az indáknak, ha szükséges, kerti kötözővel lazán a rudakhoz is erősíthetjük őket.

tuzbabsator 07

tuzbabsator 17

tuzbabsator 16

tuzbabsator 08

tuzbabsator 09

tuzbabsator 10

tuzbabsator 11

tuzbabsator 12

A növény kb. 7-8 hét alatt éri el a sátor tetejét, ekkor csípjük le a szárak végeit. Rendszeresen öntözzük, főként akkor, amikor kezd kifejlődni a hüvelyes termés.

tuzbabsator 14

Ha minden jól megy, a végén sűrű lombot alkot a tűzbab. A gyerekeknek tegyünk szivacsos ülőpárnát vagy pokrócot a sátor belsejébe.

Ha az érett hüvelyterméseket párnaponta leszüreteljük, a növény tovább virágzik.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR