Gerbera a kertben, balkonon – így ültessük, gondozzuk

Gerbera a kertben, balkonon – így ültessük, gondozzuk

Pompás virágok rendkívül gazdag színválasztékban – ez a gerbera.

Az őszirózsafélék családjába tartozó gerbera Dél-Afrikából származó, igen népszerű dísznövény. Hosszú ideje közkedvelt, ami nem csoda, köszönhetően a legkülönbözőbb színekben (rózsaszín, vörös, sárga, lazacszín, fehér, narancssárga stb.) nyíló virágainak. A virágok lehetnek szimplák vagy teltek, átmérőjük 5-12 cm. Vágott virágnak is elsőrangú.

gerbera kertben balkonon 05

De nem csupán a virágok színe mutat igen nagy változatosságot. A nemesített fajták a legeltérőbb méretben kaphatók. Ha a lehető legnagyobb sikerre törekszünk a gerbera gondozása során, válasszunk kompakt felépítésű fajtát, mivel ezek szára vastagabb, erősebb. Az sem mellékes, hogy a kisebb növekedésű fajtákból rendszerint jobb virágágyi, illetve cserepes balkonnövény válik.

gerbera kertben balkonon 02

Hogyan gondozzuk a gerberát?

Gerberát szaporíthatunk magról, vásárolhatunk előnevelt palántát, illetve szóba jöhet a tőosztás is. A vetőmag beszerzése a leggazdaságosabb megoldás, de ne feledjük, hogy a magok elvetését nem érdemes halogatnunk, mivel a tasak felbontása után hamar elveszítik életképességüket.

Az előnevelt palánták kiültetése, illetve a tőosztás egyszerűbb eljárás, ráadásul abban is biztosak lehetünk, milyen virágot hoz a kifejlett növény. Ha van már a kertünkben idősebb példány, kora tavasszal a tőrózsát kiemelhetjük a talajból és több kisebb részre osztva szétültethetjük a kertben. Tőosztáskor a legalsó leveleket távolítsuk el, és a szétültetést késlekedés nélkül végezzük el.

gerbera kertben balkonon 03

A gerbera elültetése

A gerbera a napos fekvést és a laza, homokos talajt kedveli. Ültetéskor a talajt javítsuk fel egy kis komposzttal, hogy elősegítsük a gazdagabb virágzást. Ha magvetéssel próbálkozunk, elengedhetetlen a jó vízáteresztő képességű ültetőkeverék, valamint a világos, szórt fénnyel megvilágított hely.

Gerbera esetén gyakori probléma a tőrózsa rothadása, amelyet a túl mélyre történő ültetés idéz elő. Atőrózsa  legyen tehát látható a talaj felszíne felett. Két öntözés között hagyjuk a talajt kiszáradni. A gerbera töve köré talajtakaró mulcsot is leszórhatunk, de ügyeljünk arra, hogy a tőrózsa ne takarjuk be vele. Ha nyirkos, párás klímájú vidéken lakunk, vagy a kertünk talaja nehéz, kötött, jobban járunk, ha a gerberát cserepestül süllyesztjük a talajba. A cserepek alján mindenképpen legyen vízelvezető nyílás.

gerbera kertben balkonon 04

Így gondoskodjunk a gerberáról!

A gerbera hajlamos a gombabetegségekre, bár igaz, hogy a régebbi fajták kevésbé. A gombaölő spray nem minden esetben akadályozza meg a tőrózsa rothadását, így a helyes ültetés és öntözés létfontosságú a gerbera gondozása során.

A gerberákat egymástól kellő távolságra ültessük, és olyan helyet válasszunk a kertben, amely kellően világos, napfényes. Egy kevés árnyék a nyár legmelegebb heteiben nem okoz gondot, de ne feledjük, hogy zavartalan, közvetlen napsütés hiányában a gerbera felnyurgul, sápadt, fakó lesz, és messze nem hoz annyi virágot, mint amennyit joggal elvárnánk tőle.

A gerberát a reggeli órákban öntözzük, hogy a nedves levelek a nap folyamán meg tudjanak száradni és ezzel is csökkenjen a rothadás, illetve a gombás betegségek kockázata.

A gerbera gondozásához hozzátartozhat a növények mikroelem-hiánybetegségeinek megelőzésére szolgáló folyékony műtrágya kijuttatása.

Rendszeresen vizsgáljuk meg a növényt, hogy nem fedezünk-e fel rajta hernyókat vagy aknázólegyeket. Ha szükséges, permetezzük le, lehetőség szerint bio permetlével, például neem olajjal.

A gerbera gondozása némi kihívással járhat tehát, de végül minden erőfeszítésünket kárpótolja a dekoratív, színpompás virágok megjelenése.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR