Mi a teendő, ha moníliás lett a fám?

Mi a teendő, ha moníliás lett a fám?

Elő a metszőollóval!

A virágfertőző monília (Monilia laxa)  egy gomba, amely elsősorban a csonthéjas gyümölcsfajokon, a cseresznye, meggy, szilva, nektarin, kajszi és őszibarack fákon jelenhet meg. Már virágzáskor látjuk a tüneteket: a virágok barnulnak, lehullanak, termés nem képződik. Röviddel azután elhal a hajtás, az ág is. A beteg és az egészséges rész határán gyakran gyantaképződést figyelhetünk meg.

A kórokozó a spóráival telel át a lehullott növényi részekben, elszáradt virágokban, ágakon, gyümölcsmúmiákon és már tavasszal spórákat termel, amelyek a szél, az eső és a rovarok segítségével terjednek. Amint a virágok nyílni kezdenek, azokon keresztül bejut a gomba a növénybe, mérget termel és elhalást okoz. A fertőzést elősegíti a nedvesség és a hűvös idő, mivel akkor a virágok tovább maradnak kinyílt állapotban.

Ha monília károsítja a fánkat, mindenekelőtt egy éles metszőollóval távolítsuk el az elhalt ágakat, hajtásokat! A levágott faanyagot semmisítsük meg, ne tegyük a komposztra! Még akkor is, ha ezen fák metszésének ideális időpontja a szüret után lenne, ne habozzunk. Az elhalt részeket úgy vágjuk, hogy 5-10 cm-t az egészséges részekből is metsszünk, távolítsuk el a gyantafolyásokat. Nagyon fontos, hogy a metszőollónk vágófelületét újra és újra alkohollal, spiritusszal fertőtlenítsük!

A megelőzéshez fontos, hogy a gyümölcsfákat a legideálisabb helyre ültessük: meleg, védett területre, ahol nincs pangó víz. Lényeges, hogy a fán maradt gyümölcsmúmiákat mindig távolítsuk el az ősz és a tél folyamán. Szedjük össze és semmisítsük meg a fertőzött részeket. A metszést ne hanyagoljuk el, ha a fa ágai túl sűrűn nőnek, ritkítsuk őket, hogy a fény a korona belsejébe is bejusson, eső esetén pedig gyorsabban kiszáradhasson a lombozat.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR