Mi a teendő, ha moníliás lett a fám?

Mi a teendő, ha moníliás lett a fám?

Elő a metszőollóval!

A virágfertőző monília (Monilia laxa)  egy gomba, amely elsősorban a csonthéjas gyümölcsfajokon, a cseresznye, meggy, szilva, nektarin, kajszi és őszibarack fákon jelenhet meg. Már virágzáskor látjuk a tüneteket: a virágok barnulnak, lehullanak, termés nem képződik. Röviddel azután elhal a hajtás, az ág is. A beteg és az egészséges rész határán gyakran gyantaképződést figyelhetünk meg.

A kórokozó a spóráival telel át a lehullott növényi részekben, elszáradt virágokban, ágakon, gyümölcsmúmiákon és már tavasszal spórákat termel, amelyek a szél, az eső és a rovarok segítségével terjednek. Amint a virágok nyílni kezdenek, azokon keresztül bejut a gomba a növénybe, mérget termel és elhalást okoz. A fertőzést elősegíti a nedvesség és a hűvös idő, mivel akkor a virágok tovább maradnak kinyílt állapotban.

Ha monília károsítja a fánkat, mindenekelőtt egy éles metszőollóval távolítsuk el az elhalt ágakat, hajtásokat! A levágott faanyagot semmisítsük meg, ne tegyük a komposztra! Még akkor is, ha ezen fák metszésének ideális időpontja a szüret után lenne, ne habozzunk. Az elhalt részeket úgy vágjuk, hogy 5-10 cm-t az egészséges részekből is metsszünk, távolítsuk el a gyantafolyásokat. Nagyon fontos, hogy a metszőollónk vágófelületét újra és újra alkohollal, spiritusszal fertőtlenítsük!

A megelőzéshez fontos, hogy a gyümölcsfákat a legideálisabb helyre ültessük: meleg, védett területre, ahol nincs pangó víz. Lényeges, hogy a fán maradt gyümölcsmúmiákat mindig távolítsuk el az ősz és a tél folyamán. Szedjük össze és semmisítsük meg a fertőzött részeket. A metszést ne hanyagoljuk el, ha a fa ágai túl sűrűn nőnek, ritkítsuk őket, hogy a fény a korona belsejébe is bejusson, eső esetén pedig gyorsabban kiszáradhasson a lombozat.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?