A citromfa, mely rengeteg gyümölccsel hálálja meg megmentőinek a törődést

A citromfa, mely rengeteg gyümölccsel hálálja meg megmentőinek a törődést

A gyönyörű és gyümölcsöktől roskadozó citromfáról valószínűleg senki sem gondolta, hogy kis híján elpusztult.

A csodaszép fának rengetegen csodájára járnak a Kertészkedők Klubja nevű facebook csoportban. Méltán büszke tulajdonosa, Fábiánné Hetesi Réka Kata  meséli el a következőkben a fa történetét, valamint mindazt, hogy mi mindenre kell ahhoz figyelni, hogy ilyen szép, erős és bőséges termést hozó citromfánk lehessen.
Végtelen nagy örömmel tölt el minket, hogy sikerült megmentenünk és termőre fordítanunk egy majdnem teljesen tönkre ment citromfát.

szep kedves citromfa 02

Az ötlet onnan jött, hogy citromfánk legyen, hogy szólt egy ismerősünk, hogy van a munkahelyén egy nagyon beteg citromfa, alig él, el van száradva már a 90 százaléka és tele van pajzstetűvel. Jó lenne, ha megnéznénk és elhoznánk onnan, hátha meg tudjuk menteni. A férjem is kertész végzettségű és én is az vagyok, de nem a szakmánkban dolgozunk. Csak hobbi.

szep kedves citromfa 03

Így hazavittük a citromfát és szinte teljesen visszavágtuk, leirtottuk róla a pajzstetveket (Mospilan 20 SG) és elkezdtük tápoldatozni (VitaFlóra citrus tápoldat). Sok szeretetet és törődést kapott és kap is folyamatosan.

Csodák csodájára elkezdett hajtani és új leveleket hozni 3 évvel ezelőtt. Tavaly már virágzott is nyáron és megmaradtak a termései, jól végezték a méhecskék a dolgukat. Jelenleg kb. 15 db citrom van rajta, lassan be fognak érni. Már nagyon várjuk, hogy végre megkóstolhassuk a termést.

szep kedves citromfa 04

Tavasztól a fagyokig kint van az udvaron déli fekvésű helyen. Északról védi a házunk. egész nap éri a napfény. Folyamatosan 1-2 hetente speciális tápoldattal tápoldatozva. Télen pedig az előszobában fűtetlen helyen 5 és 10 fok között van. Sok fényt kap, de mérsékelten van öntözve. Univerzális földbe van ültetve egy nagy óriás cserépben.

Még több olvasnivaló a citromfákról:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR