A citromos cukkinilekvár sültekhez vagy süteménybe töltve az igazi

A citromos cukkinilekvár sültekhez vagy süteménybe töltve az igazi

Egy újabb ötlet cukkinire.

A sokoldalú cukkinit többnyire rántani vagy tölteni szoktuk, pedig remek palacsinta és lekvár is készíthető belőle. Utóbbit Vajmi Szilvi már évek óta készíti, saját bevált receptje alapján.

citromos cukkinilekvar 04

2014-ben készítettem először cukkinilekvárt. Abban az évben – az időjárásnak köszönhetően – óriási tökök, patisszonok és cukkinik nőttek a kertekben.

Az internet világa is lázban égett, sorra jelentek meg a méretes példányokról készített fényképek a közösségi oldalakon. Persze nálunk is sok termett és őszintén szólva már a fülünkön jött ki a rántott cukkini, a cukkinifasírt, a krémleves, meg a töltött cukkini a töltelékével együtt. Nem mellesleg a fagyasztó zöldséges része is reszelt cukkinis csomagoktól duzzadt.

citromos cukkinilekvar 05

Akkor találkoztam először az alaprecepttel valamelyik sütős-főzős oldalon nézelődve, amin aztán néhány módosítást eszközöltem és készen lett az első adag, saját lekvárom. Azonnal megszerettük.

Felhasználását tekintve nálunk nem teljesen olyan, mint mondjuk egy eperlekvár, mert kenyérre kenve, vagy palacsintába töltve nem fogyasztjuk. De előszeretettel kínálom sült húsok mellé és teszem kelt tésztákba, derelyébe tölteléknek. Ezen kívül egy kislánykoromban látott és tanult recept alapján az "isten papucsa" süteménybe is ez kerül szilvalekvár helyett.

citromos cukkinilekvar 02

A citromos cukkinilekvár receptje

Amire szükség van

  • 1,5 kg cukkini
  • 2 db citrom
  • 50 dkg kristálycukor
  • 1 csomag 3:1-ben dzsemfix (elhagyható)
  • 10 db citromfű levél

Így készül

A citromokat (én vegyszermenteset használok, egy nénitől szerzem be, akinek vannak szépen termő citromfái) alaposan mossuk meg, vágjuk ketté, csavarjuk ki, de csak a magokat szedjük ki belőle, a gyümölcshús kerüljön a citromléhez. Öntsük egy nagyobb fazékba, rakjuk mellé a héjakat, valamint gézdarabba kötve, vagy teafűtartóban a citromfűleveleket, majd a cukrot is.

Tegyük alacsony hőfokon a tűzhelyre és főzzük bugyogásig. (Ekkor a citromhéjat vegyük ki belőle, mert kesernyés ízt adhat a lekvárnak, ha sokáig főzzük!)

Közben a cukkinit megmossuk, hámozzuk, a magos részét eltávolítjuk és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Beletesszük a szirupba és időnként megkeverve puhára főzzük. Botmixerrel pürésítjük, majd addig főzzük tovább, míg a megfelelő sűrűséget eléri. (Vagy kicsivel előbb, ha beletesszük a dzsemfixet, amivel a tasakján leírtak szerint járunk el).

Az előkészített, frissen elmosott üvegeket sütőben, egy tepsibe téve, 120 fokon szárítom, fertőtlenítem kb. 20 percig. A kész, még forró lekvárral teljesen feltöltöm, majd lezárom és pár percre fejre állítom őket. Száraz dunsztban hűlnek ki, utána a kamra polcaira költöznek.

citromos cukkinilekvar 03

Következő év cukkini szezonjáig fogyasztjuk, még soha nem romlott meg egy üvegnyi lekvár sem!

A citromfűlevél elmaradhat, vagy tehet helyette menta levelet, aki szereti. Akár egy maréknyi, friss levendulavirág is kerülhet bele, nagyon finom ízű lesz tőle. Ínyenceknek javaslom – ízlés szerint adagolt – reszelt gyömbérrel!

Citrom mellett főztem már bele narancsot is, bátran ajánlom mindenkinek!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR