Különleges csemege.
A rebarbara a tavasz első növényei közé tartozik, mindenhol megterem. Legjobban azonban a jó tápanyag-ellátottságú, napfényes területeket kedveli. Levélnyeléből kompót, krémleves – illetve mint lejjebb láthatjuk – lekvár készül. Magas oxálsavtartalma miatt azonban sokak szerint érdemes fogyasztásával csínján bánni, és kizárólag a levélnyelet fogyasztani.
Weiland Anikó házi bodzaszörppel társítva lekvárt főzött belőle. A következőkben megtudhatjuk, mi mindenre van még hozzá szükség, illetve, hogy pontosan hogyan készül.
"Ez volt az első kísérletem rebarbaralekvárral, de már most tudom, hogy nem az utolsó, mivel nagyon finom.
Hozzávalók
- 2 kg rebarbara
- 1 dl víz
- 1 dl házi bodzaszörp
- 40 dkg cukor
- 2 rúd fahéj
Így készül
A rebarbarát, a vizet és a bodzaszörpöt felfőzöm. Amikor megvan, hozzáadok 40 dkg cukrot és forrástól számítva további 5 percig főzöm. Az első perctől kezdve 2 fahéjrudat főzök bele. Mielőtt üvegbe töltöm, kiveszem belőle a fahéjat. Tartósítószer nem kell bele, száraz dunsztba teszem.
Száraz, hűvös helyen tároljuk, évekig eláll épp úgy, mint bármelyik másik lekvár.
Akár kenyérre kenve, hideg tejjel vagy süteményekbe téve tökéletes. Nagyon jó eperlekvárral párosítva."