A gyökeret hagyjuk a talajban.
A zöldbab csúcsában értékes anyagokat találunk, ez a rész tartalmazza a legtöbb vitamint. Éppen ezért mind a szüretnél, mind a konyhai feldolgozásnál ügyeljünk arra, hogy ezt a babbal együtt meghagyjuk, ne törjön, szakadjon le.
Minél hamarabb dolgozzuk fel a zöldséget, mert csak rövid ideig marad friss, pár óra elteltével hervadni, fonnyadni kezd. 7 °C-on tárolva azonban még kb. egy hétig eltartható.
A betakarítás után ne a földből tépjük ki tövestül a növényt, hanem vágjuk le a borsóhoz hasonlóan jóval a talaj fölött. A növények összegyűjtik a nitrogént, növekedésük során megkötik a légköri nitrogént is, és a gyökereikben élő baktériumok segítségével tápanyaggá alakítják azt. Éppen ezért a gyökereket hagyjuk a földben, így majd a később bekerülő növényeket is segítik.