Holdbab, bokorbab, karóbab: mikor hova vetheted?

Holdbab, bokorbab, karóbab: mikor hova vetheted?

Április végétől jöhet a szabadföldi ültetés!

A bokorbab mellett szól a népszerűsége, de milyen érvek vannak a lima-bab mellett?

Limabab

A limabab vagy holdbab ízletes, tápanyagban gazdag. Termesztése csak meleg éghajlatú vidékeken vagy üvegházban lehet sikeres. Meleg, napfényes környezetet és szerves anyagokban gazdag, tápdús talajt igényel.

holdbab bokorbab karosbab 02

Májusban, amikor a talaj eléri a 18 fokot, elvethetjük és 21 fokos üvegházban csíráztatjuk. Futó formáját háromszög alakban letűzött és összekötött karó mellé vessük. Egy-egy karó mellé 5-6 magot is vethetünk, ha kikelt, a növényeket egyeljük ki háromra.

A nedvesség megőrzésére a növények környékét istállótrágyával, komposzttal mulcsozzuk.

A zsenge hüvelyeket rendszeresen szedjük, így serkentjük a későbbi terméshozásra. A zsizsik és a tetvek fertőzhetik.

holdbab bokorbab karosbab 03
Ezra Wolfe

Bokorbab és karóbab

Változatosan elkészíthető, ízletes, magas fehérjetartalmú zöldségféle, amely vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A növényben keletkező phasin nagyobb mennyiségben mérgező anyag, amely főzéskor lebomlik. Nyersen sose fogyasszuk! Az alacsony bokorbabnak nem kell támasz, a karóbab neveléséhez viszont fabotot, hálót vagy huzalt kell használni, viszont többször és hosszabb ideig szedhető. A babhüvelyek változatos színűek és formájúak lehetnek. Mint minden pillangós, a bab is megköti a levegő nitrogénjét, így fejtrágyázásra nincs szükség.

holdbab bokorbab karosbab 04

Mivel a bab termesztéséhez meleg talajra van szükség, először márciusban üvegházban vessük. A palántákat áprilisban fólia alá ültethetjük ki. Másodszor is márciusban, de már hajtató felület alá vessünk, április végétől közvetlenül szabadföldbe vessünk.

holdbab bokorbab karosbab 05

Az ágyakat kapálással tartsuk gyommentesen. A növények között mulcsozzunk, száraz időben öntözzünk.

A hüvelyeket zsengén, rendszeresen szedjük, mielőtt még megszálkásodna. A növényeket, ha letermett, vágjuk le, nitrogéntartalmú gyökereit hagyjuk a földben humifikálódni.

holdbab bokorbab karosbab 06

Kártevői a tetvek, a csigák, a bab baktériumos zsírfoltossága, valamint az üvegházi kártevők, kórokozók.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR