A dáliák boldogan éltek, amíg meg nem fagytak

A dáliák boldogan éltek, amíg meg nem fagytak

Dáliaszezon van, ezért szeretnénk röviden összefoglalni a dália ültetéséhez és virágoztatásához szükséges legfontosabb tudnivalókat. Az esős időben nagyon oda kell figyelnünk a virágaira.

Az első dáliákat a korai spanyol felfedezők az észak-amerikai kontinens kellemesen meleg éghajlatú tájain találták. Innen került át Mexikóba, majd Európába.

A gumós, lágyszárú dáliaféléket nem árt kényeztetni és óvni; már az első hideg fuvallatok kárt tehetnek bennük. Júniustól az őszi fagyok beálltáig virágzik. Számtalan csodás színben pompáznak, a narancssárgától a babarózsaszínűig terjed a skála. Páratlan szépségük csoportba ültetve teljesedik ki.

Dália

A kertben a nagyobb fáktól, cserjéktől távolabb ültetve érvényesül a dália leginkább, az árnyékot nem szívleli. Rendszeres öntözést igényel. Tápanyagigényes: a jó vízelvezetésű, humuszos talajban érzi jól magát.

A dália rögtön kitűnik a virágok tömegéből, annak ellenére, hogy alkata, formája igencsak változatos és eltérő. Vannak virágok, amelyek hosszú, vékony pálcikára tűzött pompomra hasonlítanak, mások lapított nyalókára emlékeztetnek, ismét mások szirmai ezer tüskeként meredeznek. Ami összeköti őket, hogy láthatóan valamennyinek nehéz a "feje".

Dália

Ritkaságként tartják számon a kék dáliát, amely igazi különlegesség, a dáliák "királynője". Az 1800-as években az Edinburgh-i Kertészeti Társaság tekintélyes pénzdíjat ajánlott fel annak, aki egy példányát be tudja mutatni - már csak ezzel is igazolva, hogy nem legendáról, hanem valós, létező színváltozatról van szó.

Dália-kisokos

- A dália nem szeret más növényekkel rivalizálni. Jobb szereti a többi dália társaságát, a veteményesben is jól érzi magát, de a magas fák, bokrok közelsége taszítja.

- A dália önkéntelenül is magához vonzza a kíváncsi, érdeklődő tekinteteket. Éppen ezért ne a kert eldugott zugába, hanem egy hozzá méltó, előkelő, napos helyre ültessük.

- A dália a hobbikertész egyik legjobb késő nyári barátja. Az élénk rózsaszín, vörös, narancs, sárga virágok pompás színkavalkáddal derítik fel a nyártól búcsúzó kert összképét.

Dália

A dália életben tartása

- A dáliát úgy teleltethetjük, hogy fagyérzékeny gumóit az őszi fagyok előtt kiássuk és tavaszig száraz, hűvös helyen tartjuk.

- Karózzuk ki, hogy a növény szára szép egyenesen álljon.

- A teljes virágzásban lévő dália önmaga legnagyobb ellensége. Csapadékos időben a virágok – mint egy edény – megtelnek vízzel; ha túl sok víz gyűlik össze a virágkehelyben, a szár nem bírja tovább tartani, és a virág lebukik. A gondos kertész dolga, hogy az esős napokon óvatos mozdulatokkal egyenként kirázza a vizet a virágfejekből.

- A szemrevaló, impozáns dáliacsoport a nemkívánt csodálókat is magához vonzza. Két héttel a nyári kiültetés után meg is kezdhetjük a falánk meztelen és házas csigák begyűjtését, mielőtt még túl nagy kárt okoznának.

Dália

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR