Dália növénytársításban – avagy milyen virágok illenek a dália mellé?

Dália növénytársításban – avagy milyen virágok illenek a dália mellé?

A dália nem csak magában, de más növények társaságában is pompásan mutat a kertben.

Szinte semmi sem fogható egy egész virágágyásra való dália látványához. A virágok forma- és színgazdagsága lenyűgöző, így nincs kertész, ki ne találna olyan fajtát, amely igazán közel áll a szívéhez.

Már a virágágyás megtervezésekor hasznos lehet elgondolkodni azon, milyen céllal is ültetjük a dáliát? Ha a dáliát növénytársítás tagjaként ültetjük, különleges színfoltot alakíthatunk ki a kertben, arról nem is beszélve, hogy a társnövény segíthet elűzni a kártékony rovarokat. Még csaléteknek is kiválóak, ha esetleg fel szeretnénk kínálni azokat a kártékony rovarokat fogyasztó ragadozó rovaroknak rejtekhelyül.

Számtalan olyan virág létezik tehát, amelyek szépen kiegészítik a dáliát, miközben a rovarkártevők okozta lehetséges pusztítás megelőzésében is jó hasznukat vehetjük.

dalia novenytarsitasban 02

A dália ideális párja növénytársításban

A dáliagumókból kifejlődő növény virágai a nagyobb gomb méretűtől egészen a tányér méretűig terjednek. Olyan évelő, amely a vegyesen beültetett évelőágyások egyik kiemelkedő fókuszpontja lehet.

Amikor a dália mellé választunk növényt, vegyük figyelembe, hogy a dália bőséges öntözést igényel. Arról se feledkezzük meg, hogy a kifejlett növény tekintélyes magasságot is elérhet, és ugyanilyen széles is lehet. Célszerű tehát, ha a nála alacsonyabb növények jól tűrik a félárnyékot, a magasabb növények pedig pompásan mutatnak a dália mögé, az ágyás hátsó soraiba ültetve.

dalia novenytarsitasban 03

A dáliához társítható virágok, gyógy- és fűszernövények

A dáliához társítsunk olyan növényeket, amelyek rovarűző hatásúak. Így a kertünk mentes lesz a kártékony rovaroktól, a dáliánkat pedig biztonságban tudhatjuk. A gyógy- és fűszernövények rendszerint jó választásnak bizonyulnak, köszönhetően illóolaj-tartalmuknak és a kártevőket elrettentő erős, átható illatuknak.

A fehér üröm mutatós, ezüstös, csipkés lombja elűzi a meztelencsigákat, miközben pompás kontrasztot alkot a dália leveleivel.

A nagyvirágú nadálytő jól tolerálja a félányékos viszonyokat, és szintén jeleskedik a meztelencsigák riasztásában.

Jó, ha van a konyhakertünkben koriander és ánizs, de azt sem árt tudnunk, hogy a levéltetvek ki nem állhatják őket; az ánizs ráadásul vonzza a ragadozó darázsféléket, amelyek elpusztítják a szívogató kártevőket.

A gyógy- és fűszernövények közül jól illik a dália mellé továbbá a menta, a kakukkfű és a rozmaring.

dalia novenytarsitasban 04

Egynyáriak és évelők, amelyek pompásan kiegészítik a dáliaágyást

A sarkantyúka gyorsan nő, élénkszínű virágai már messziről díszlenek, ráadásul kiváló rovarűző. Ha még ez sem lenne elég érv mellette, érdemes tudni, hogy a virágai ehetők.

A zsálya magas szárakon kifejlődő virágai mágnesként vonzzák a kertbe a beporzó rovarokat, köztük a színpompás pillangókat.

A csoportban ültetett vörös méhbalzsam vagy más néven bíbor ápolka szintén a kertbe csábítja a méheket.

Bár a muskátli illata kissé erős, virága miatt igen közkedvelt, ráadásul mérgező a levéltetvekre nézve. Önfeláldozóan magához vonzza a japán cserebogarat, megkímélve ezzel a dáliát.

dalia novenytarsitasban 05

Időtlen eleganciát surágoznak a dália mellett az olyan régimódi virágok, mint a rózsa, a bazsarózsa vagy a liliom.

Amikor a dália közelébe évelő társnövényt keresünk, ne feledkezzünk meg a dália méretéről sem. Mivel a dáliák jó része méretes bokrot fejleszt, a háttérbe ültetett, magasabb növények ezt szépen ellensúlyozzák. Kiváló választás például a magasba törő vörös sédkender, a szerelemvirág vagy a cserjék közül a nyáriorgona.

A dísznapraforgó ugyanúgy imádja a nap melegét, mint a dália, így jól megférnek ugyanazon ágyásban. Szép kontrasztot alkot továbbá a dáliával a magas napfényvirág, az őszirózsa, illetve az aranyvessző.

A dália elé ültessünk színes egynyári virágokat, például petúniát, körömvirágot, kék bojtocskát, hogy velük teljesedjék ki a látvány.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?